... / Francuska oplakuje prvog Bosanca dobitnika Legije časti, generala Divjaka

09. 04. 2021. u 13:47:00 Fena

Shares: 925

Francuska ambasada i Francuski Institut u BiH sa velikom tugom primili su vijest o smrti generala Jovana Divjaka, bosanskog patriote koji je stao u odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva tokom rata 90-tih godina.

"Veliki humanista, čovjek iz kulture i snažnog intelekta, general Jovan Divjak cijeli svoj život bio je solidaran posebno sa najranjivijim i zaboravljenim, kao što su mladi Romi kojima je omogućio da završe visoke studije, na šta je bio ponosan. Hiljade mladih Bosanaca dobili su priliku da studiraju zahvaljujući udruženju 'Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu', čiji je osnivač, a koje je Ambasada Francuske u BiH kontinuirano podržavala ", saopćeno je iz Ambasade.

Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja.

Francuski institut i francuska ambasada u BiH izražavaju svoje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Jovana Divjaka, a čija je "smrt veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)