Velikani / Levy o smrti Divjaka: Umro je moj general, branitelj i zaštitnik Sarajeva

09. 04. 2021. u 08:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1050

Slavni francuski filozof i pisac, javni intelektualac angažiran diljem Evrope i svijeta i počasni građanin Sarajeva, Bernard-Henri Levy oglasio se povodom smrti penzionisanog generala Armije Republike BiH Jovana Divjaka.

"Jedinog muškarca kojeg sam ikad nazvao "Moj general". Zvao se Jovan Divjak.

I upravo je umro u Sarajevu: bio je branitelj i zaštitnik Grada; i ostao je, sve do svog posljednjeg dana, njegovo utjelovljenje. Tuga. Bratstvo.

I saučešće mojim sestrama i braći iz Bosne", napisao je slavni filozof.

U Sarajevu je jučer u 84. godini preminuo Jovan Divjak, penzionisani brigadni general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Tokom rata izvršavao je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Jovan je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA