General Karavelić: Divjak je bio oficir i džentlmen, ugradio je sebe u BiH

0
Radiosarajevo.ba
General Karavelić: Divjak je bio oficir i džentlmen, ugradio je sebe u BiH
Radiosarajevo.ba / Vahid Karavelić i Jovan Divjak

Penzionisani general Armije RBiH Vahid Karavelić, jedan od ratnih komandanata 1. korpusa Armije BiH, veoma emotivno je za Radiosarajevo.ba govorio o generalu Jovanu Divjaku koji je preminuo danas u 84. godini u Sarajevu.

"Sve skupa nas je ova vijest teško pogodila. General Divjak je bio poseban čovjek, a ta specifičnost se ogledala u njegovoj izuzetnoj nadarenosti za komunikaciju s ljudima, za rad s ljudima, za mobilnost i stvaranje opšteg raspoloženja kod ljudi. Zbog toga je Jovan Divjak kod ljudi bio izuzetno drag i omiljen, kod svih, od najmlađih do najstarijih. Bio je istinski oficir i džentlmen. I u HN JNA, ostvario do rata izuzetnu karijeru. On bi, da nije bilo rata, i u JNA general. Po izbijanju agresije uključio se u odbranu domovine", kazao je Karavelić.

Podsjeća da je generala Divjaka krasilo veliko vojničko iskustvo. Bio je vrlo obrazovan vojnik.

General Vahid Karavelić - undefined

Foto: Privatni album: General Vahid Karavelić

"On i general Stjepan Šiber dali su poseban pečat Armiji BiH i njezinoj odbrani BiH. Zajedno sa prvim komandantom ARBiH Seferom Halilovićem - bili su kompaktna "trojka". Cijeli region, Evropa i svijet danas zna za generala Divjaka. Dao je veliki doprinos je tokom odbrane BiH. Kao komandant 1. korpusa imao bezbroj puta priliku da doživim od Divjaka izuzetne, korisne i svrsishodne savjete, upute, pa i dobronamjerne kritike. Gdje je god dolazio tokom rata, a malo je jedinica u koje nije došao širom Bosne, dočekivan je s poštovanjem, i svi mi smo to osjetili", istakao je Karavelić.

Posebno je istakao njegovu poratnu ulogu u segmentu obrazovanje naše djece.

"Ugradio je sebe u dobrobit Bosne i Hercegovine, ulažući izniman trud da e djeca iškoluju, i tu je dao veliki doprinos. Čovjek koji se tokom agresije maksimalno dao za odbranu i sve činio da BiH opstane, a zatim u postranom periodu djelovao na najbolji način, ulažući sebe u obrazovanje. To obrazovanje treba dati u budućnosti za odbranu BiH. To je najvrijednije što čovjek može učiniti za svoju državu. Jovan Divjak je bio čovjek kojeg smo poštovali. Svi mi Bosanci i Hercegovci, a posebno branioci BiH, trebamo mu biti zahvalni na njegovu djelu. Hvala Jovanu Divjaku za sve što je učinio za BiH. Laka mu bila zemlja bosanska", rekao je Karavelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije