Prof. dr. Mirko Pejanović: Jovan Divjak je bio istinski patriota i simbol odbrane BiH

3
F.V.
Prof. dr. Mirko Pejanović: Jovan Divjak je bio istinski patriota i simbol odbrane BiH
Foto: Fena / Mirko Pejanović

Ratni član Predsjedništva BiH prof. dr. Mirko Pejanović kazao je za Rardiosarajevo.ba na vijest o smrti generala Jovana Divajka da je to tužna vijest za sve patriote u Bosni i Hercegovini.

"Divjak jeste odista bio patriota koji se u najtežim vremenima, najtežem dob za odbranu Sarajeva i BiH svojim znanjem, iskustvom, vojnim obrazovanjem, stavio u funkciju organizacije odbrane i otpora. Bio među istaknutim ličnostima koje su radile na organizaciji Armije RBiH. Bio je jedan od zamjenika komandanata Armije RBiH Sefera Halilovića u najtežem vremenu tokom 1992. i 1993. godine. Učestvovao je u organizaciji otpora i odbrane na svim ratištima na prostorima, gdje je Armija RBiH imala kontrolu. U najtežim danima opstanka Sarajeva i odbrane u BiH", kazao je za Radiosarajevo.ba profesor Pejanović.

Kao takav, dodaje profesor Pejanović, postao je simbol odbrane države BiH.

"Bio je u vrhu organiziranja i komandovanja Armije RBiH. Ka takav će ostati upamćen u generacijama koje dolaze. Ušao je u historiju moderne BiH. Njegov angažovanje, njegova predanost, borbenost u najtežim vremenima značila ne samo vojnu-političku ulogu već i više od toga. On je imao ulogu u traženju mirovnih rješenja i stvaranju povjerenja u multietničku BiH", dodao je.

Prema njegovim riječima, Grad Sarajevo i sve društvene i demokratske snage su smrću Jove Divjaka doživjele veliki gubitak.

"Imao angažman u širim oblastima. Njegovo djelo je i Fondacija za stipendiranje učenika "Obrazovanje gradi BiH". Dao je i tu veliki obol u tom procesu. Desetine đaka i studenata dobio te stidendije zahvaljujući njemu. Mnogi su postali ljudi, neki se školuju, oni će najemotivnije doživjeti gubitak Jove Divjaka", zaključio je profesor Pejanović.

U Sarajevu je danas u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, potvrđeno je Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Jovan Divjak (rođen 11. marta 1937. g.), bosanski general i pisac. Jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH i drugi čovjek Armije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije