Jovan Divjak – general koji je školovao djecu

Radiosarajevo.ba
Jovan Divjak – general koji je školovao djecu
FOTO: Facebook / Borio se za dječija i ljudska prava

Jovan Divjak bio je jedan od osnivača i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH koje postoji više od 25 godina.

Udruženja u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Divjak bio punih 27 godina.

Prisjećajući se samih početaka, Divjak je govorio kako nije vjerovao da će Udruženje postojati toliko godina. Bio je ponosan na svoj rad i rad Udruženja. Udruženje je nastalo je 1994. godine s ciljem pružanja materijalne pomoći djeci koja su u ratnim dejstvima ostala bez jednog ili oba roditelja. Tokom godina kroz udruženje je prošlo skoro 54 hiljade djece stipendista, koji su uz ovo Udruženje na određeni način i odrasli.

“Mnogi su se u međuvremenu udali, oženili, završili fakultete, postali ravnbopravni članovi bh. društva i nemamo podataka, osim diejla romske populacije, da je neko iz Udruženja otišao van Bosne i Hercegovine tražiti sreću i bolje uslove. Kad čujete danas djecu koja su od osnovaca došli do fakulteta i majke koje su sa nama provele godine to nam je potvrda da smo bili na pravom putu”, govorio je Divjak.

Kada bi ga pitali otkud da 1994. godine, u najtežim trenucima u modernoj historiji Sarajeva i BiH, ideja da se djeci žrtava rata pomogne stipendiranjem, čika Jovo bi govorio...

„Tada sam živio u Vojvodini, u Zrenjaninu. Bilo je puno izbeglica, najviše iz Hercegovine. Sva sela oko Zrenjanina uglavnom su bila naseljena djecom sa ovog područja koja su izgubila ili roditelje ili su bili siromašni. Vlak bez voznog reda, kako bi Rade Bulajić rekao. Znam kako su teško živeli, kako su se teško školovali... Putovalo se nekakvim ćirama, vozovima ujutru rano, na kišna i zimska jutra. I onda su dolazili da se griju. Jednostavno, pomisao da će se isto desiti i ovdje... U svim ratovima je to tako. Prvo se uništi ona baza za obrazovanje. Dakle, to je bio motiv. Zaista je ideja bila samo obrazovanje, mogućnost mijenjanja svega i davanja šanse mladima da kroz obrazovanje postanu korisni članovi društva. Sjećanje kako se teško školovalo poslije Drugog svjetskog rata, to je bio motiv“, govorio je svojevremeno Divjak.

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu. Sve informacije o komemoraciji i sahrani bit će objavljene naknadno”, stoji na stranici Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije