Meteorolozi izdali posebno upozorenje: Stiže prava zima - snijeg, oluje, pijavice, minusi...

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi izdali posebno upozorenje: Stiže prava zima - snijeg, oluje, pijavice, minusi...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Snijeg

Hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) u srijedu, 3. januara, izdao je posebno saopćenje u kojem upozorava na kraj toplije zime.

Nakon iznadprosječno toplog decembra stiže drastična promjena vremena s velikim zahlađenjem koja stiže već za vikend. Uz svoje saopćenje napisali su da nas očekuje "pravi ugriz zime".

Saopćili su da nakon rekordno tople godine i decembra stiže drastična promjena vremena.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. januara, na subotu, 6. januar, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. januara.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna, kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije", objavili su iz DHMZ-a Hrvatske.

Najavili su kako se izraženije zahladnjenje očekuje u nedjelju, 7. januara te da će se "hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine iduće sedmice, kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Za četvrtak i petak najavili su mjestimične kiše, dok će glavnina oborina stići za vikend". Pritom će već u petak, 5. januara, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno.

Saopćili su kako u pojedinim dijelovima Hrvatske možemo očekivati i snijeg.

"S burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu. Detaljna i pouzdanija prognoza za te dane slijedi u redovnim prognozama na mrežnim stranicama DHMZ-a. Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave.

DHMZ Hrvatske najavio i snijeg u BiH
Foto: Printscreen: DHMZ Hrvatske najavio i snijeg u BiH

Budite spremni na zimske uvjete, posebice tokom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području'", zaključuje DHMZ Hrvatske.

Objavljen je i grafikon na kojem se vidi da će snijeg u velikoj mjeri zahvatiti i dijelove Bosne i Hercegovine.

Danas i vjetar i kiša i snijeg: Objavljena i prognoza do subote - bit će i padavina i 16 stepeni

Danas i vjetar i kiša i snijeg: Objavljena i prognoza do subote - bit će i padavina i 16 stepeni

Podsjetimo, Federalni hidrometeorološki zavod je najavi odolazak kišnih dana u našoj zemlji.

Petak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i krajem dana, sa kišom u južnim, jugozapadnim i sjevernim područjima. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 7, na jugu do 10, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni.

Subota: Umjereno do pretežno oblačno i dalje vjetrovito sa kišom. Više padavina se očekuje na jugu. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 10, a najviša dnevna od 10 do 16 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije