Meteorolozi objavili detaljnu prognozu za Novu godinu i prve dane 2024. Evo kada stiže snijeg u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili detaljnu prognozu za Novu godinu i prve dane 2024. Evo kada stiže snijeg u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg / Ilustracija

U našoj zemlji u nedjelju ujutro, 31. decembra, pretežno vedro. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica, Sokolac -2; Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla 0; Bugojno, Livno, Zenica 1; Bijeljina, Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo 2; Mostar 3; Trebinje 4; Prijedor 5; Banja Luka 6; Neum 8; Gradačac 9; Bihać 11; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne postepeno naoblačenje. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove prije podne magla ili niska naoblaka. Tokom noći kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 14, u sjevernim područjima Bosne do 16 °C.

Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?

Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva u nižim dijelovima grada magla. Dnevna temperatura oko 10 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Pod uticajem stabilnog vremena, biometeorološke prilike će biti ugodnije većim dijelom dana. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba uzrokovanih vremenom. Tokom jutra i večeri, neophodno je posvetiti više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura. U unutrašnjosti zemlje problemi su mogući i zbog nešto dužeg zadržavanja magle, pa bi osjetljive grupe poput starijh, djece, trudnica, plućnih i srčanih bolesnika, trebale biti opreznije prilikom boravka na otvorenom. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvim danima 2024:

U ponedjeljak 1. 1.2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalni pljuskovima u većini područja. Na vrhovima planina slab snijeg. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 13, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 14 °C. 

U utorak 2. 1.2024., pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U jutranjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, djelimično centralnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne, a na planinama je moguć slab snijeg. U kasnim večernjim satima lokalno slaba kiša u Hercegovini i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 14 °C.

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

U srijedu 3. 1. 2024., pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu i sjeveru zemlje do 12, a dnevna od 8 do 14 °C. 

U četvratk 4. 1.2024., umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje povremeno u Hercegovini, sjevernim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 10 do 16°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije