Meteorolog upozorava da se pripremimo za novo nevrijeme: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu, ali..."

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolog upozorava da se pripremimo za novo nevrijeme: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu, ali..."
Foto: Antun Stvorić / Superćelija iznad Jadrana

Još se nije sanirala šteta od prošlosedmičnog nevremena, a već je najavljeno novo. Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje da su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina u popodnevnim i večernjim satima u zagrebačkoj regiji. Žuto upozorenje zbog istih vremenskih neprilika objavljeno je i za karlovačku, gospićku i riječku regiju.

Gošća centralnog Dnevnika HTV-a bila je Dunja Mazzocco Drvar, čelnica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske.

"Sutra možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Već danas će biti mjestimice nevremena. Jedno se sa zapada približava zagrebačkom području, tj. zapadnom dijelu Hrvatske. To je, međutim, nešto puno slabije i puno manje nego što je bilo ono što smo doživjeli prošle sedmice, ali sutra će biti dan u kojem sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom", rekla je Dunja Mazzocco Drvar.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Tvrdi kako će već ujutro na udaru biti Primorje, sjeverni Jadran i dio srednjeg Jadrana, a zatim će se nepovoljno vrijeme širiti po ostatku Hrvatske: "Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sisteme, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave", kaže ona.

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV upozorava da se radi o opasnom vremenu.

"Da, za utorak su na snazi meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu Hrvatsku. Za većinu zemlje ta se upozorenja odnose na izražene pljuskove i grmljavinska nevremena. Uz jače izražene pljuskove, bit će jakog i olujnog vjetra, a gotovo sigurno će, barem lokalno, biti i tuče", kazao je Vikić-Topić.

Nova oluja prijeti Balkanu: Promjena vremena stiže u BiH, izdato upozorenje za građane

Nova oluja prijeti Balkanu: Promjena vremena stiže u BiH, izdato upozorenje za građane

"Za velik dio Hrvatske riječ je o narančastim upozorenjima, što znači da će vrijeme u utorak biti opasno, ali tu bih naglasio da postoji relativno velika vjerojatnost da se u utorak tokom dana ta upozorenja promijene u crvena, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod", dodaje.

"Mi vidimo da će svi sastojci za nevrijeme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog - ovisi o tome u kojoj će se mjeri ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme", navodi.

"A za to koristimo takozvano vrlo kratkoročno prognoziranje, dakle prognoziranje do 6 sati unaprijed, pri čemu uz visoko rezolucijske modele koji računaju mogući razvoj vremena mi promatramo radare, satelite i mjerenja na meteorološkim postajama koji nam otkrivaju kakvo je trenutno stvarno stanje atmosfere i zatim procjenjujemo gibanje olujnih sustava, a prema potrebi onda se izdaju i upozorenja višeg stupnja", istaknuo je Vikić-Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije