Velika oluja u Švicarskoj ruši sve pred sobom: Ima poginulih, nevrijeme i u Italiji

0
Hina
Velika oluja u Švicarskoj ruši sve pred sobom: Ima poginulih, nevrijeme i u Italiji
Foto: EPA-EFE / Apokaliptični prizori iz Švicarske

Jedna je osoba poginula, a nekoliko je povrijeđeno kada je snažna oluja u ponedjeljak, 24. jula, pogodila gradić u zapadnoj Švicarskoj, a olujno nevrijeme pogodilo je predvečer i sjever Italije.

Nekoliko ljudi povrijeđeno je u oluji u području La Chaux-de-Fonds, saopštila je policija u regiji Neuchâtel, ne navodeći brojke.

Osoba je smrtno stradala kada je građevinska dizalica pala i udarila u automobil koji se zatim zapalio. Švicarski savezni ured za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSwiss) informisao je o udaru vjetra od 217 kilometara na sat izmjerenom na aerodromu La Chaux-de-Fonds kasno ujutro.

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Još uvijek se razjašnjava radi li se o snažnoj silaznoj struji ili o tornadu povezanom s olujom koja se brzo razvijala i koja je pogodila to područje, rekla je glasnogovornica MeteoSwiss za dpa.

Kratka, ali snažna oluja također je uzrokovala značajnu materijalnu štetu u gradu u blizini francuske granice. Novinska agencija Keystone-SDA javila je o nizu uništenih vozila, otkinutih krovova i iščupanih i polomljenih stabala.

Željezničke veze prekinute su nakon što su stabla i visokonaponski stup pali na prugu.

Jako nevrijeme pogodilo je poslijepodne sjever Italije, a lokalni mediji i društvene mreže prenose da je tornado pogodio područje oko Milana. Vatrogasci su pozvani na intervencije zbog poplava, otpuhanih krovova i srušenih stabala.

Velika oluja hara cijelom Lombardijom, a dolaze i dojave zbog poplava. Veneciju je također pogodilo jako nevrijeme s grmljavinom i gradom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije