Novo nevrijeme? Upaljen meteoalarm u regionu, Slovenci se spremaju za orkanske vjetrove, bujice...

0
Radiosarajevo.ba
Novo nevrijeme? Upaljen meteoalarm u regionu, Slovenci se spremaju za orkanske vjetrove, bujice...
Foto: Jutarnji list / Nevrijeme u Sloveniji

Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO) je za poslijepodne za sjever Slovenije izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Narednih dana je, kako kažu, moguće očekivati i gore nevreme od onog prošle sedmice.

Upozorenje za sjeverozapad Slovenije važi od 19 sati, a za sjeveroistok od 18 sati. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vjetra, udara munje i obilnih padavina, piše RTV Slovenija.

Meteorolog Blaž Šter jučer je na Twitteru upozorio da su od ponedjeljka uveče do srijede moguća jača nevremena. U početku se očekuju jaki udari vjetra i grad, ali od utorka poslijepodne i dugotrajni pljuskovi.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Osim nestabilne atmosfere, ovog puta se očekuje još izraženije kretanje vjetra koje podstiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošle sedmice kada je region zadesila superćelijska oluja.

Na stranici Ciklon.si upozoravaju na opasnost od orkanskih udara vjetra.

Jaki udari vjetra prijete i sjevernoj Italiji, gdje su se prošle sedmice stvorile intenzivne i razorne superćelijske oluje koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se dogodi i ovoga puta.

Upravo je objavljeno upozorenje za Sloveniju: Očekuje se nastanak nove oluje

Upravo je objavljeno upozorenje za Sloveniju: Očekuje se nastanak nove oluje

Arso je i za utorak izdao narandžasto upozorenje zbog mogućnosti nevremena za čitavu Sloveniju. Upozoravaju da se u utorak i srijedu zbog intenzivnih i dugotrajnih pljuskova može doći do bujičnih poplava.

Kraj ekstremnih vremenskih uslova očekuje se iza srijede.

Moguće nevrijeme i u Hrvatskoj

Ovih dana nestabilno vrijeme se očekuje i u Hrvatskoj.

Danas je na snazi narandžasto upozorenje samo za Splitsku i Dubrovačku regiju. DHMZ upozorava građane da budu spremni na vrućine i visoke temperature, naročito osjetljiva populacija, ponajprije starije osobe i mala djeca.

Sutra se narandžasti meteoalarm proširuje na još nekoliko regija - riječku i zagrebačku.

"Moguće je grmljavinsko nevrijeme koje može da prouzrokuje veliku štetu, pa se treba zaštititi od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grada", upozorava DHMZ.

U utorak u kopnenom području Hrvatske bit će promjenljivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimično i izraženije, zatim jak vjetar, a ne može se isključiti ni grad. U srijedu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osjetno svežije. U četvrtak smirivanje vremena uz dosta sunca, Jutarnji.hr.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na sjevernom dijelu, u srijedu će se proširiti i na veći dio Dalmacije. U četvrtak ponovno pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u srijedu će prolazno puhati bura s kojom će i malo osvježiti, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije