Nova oluja prijeti Balkanu: Promjena vremena stiže u BiH, izdato upozorenje za građane

0
Radiosarajevo.ba
Nova oluja prijeti Balkanu: Promjena vremena stiže u BiH, izdato upozorenje za građane
Foto: Bosnia Storm Chasers / Superćelijska oluja

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina, a kako navode meteorlozi lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, leda i olujnog vjetra.

O nevremenu u Bosni i Hercegovinu oglasili su se meteorolozi na Facebook stranici BHmeteo.ba:

"U utorak, 25. juna nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujan vjetar.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Prvo da krenemo od večeras, odnosno noći na utorak, kada nas očekuje vrlo topla noć uz temperature većinom iznad 20°C. Posebno se to odnosi na sjeverozapad, sjever i sjeveroistok Bosne gdje se očekuje neuobičajeno topla i teška noć za spavanje uz temperature većinom 25 do 30°C. Lokalno pojačan jugo tokom noći.

Što se tiče vremenskih prilika u noći na utorak, uglavnom će biti suho. Više vedrine u južnom dijelu zemlje, dok će sjevernije u biti povećane oblačnosti. Manja šansa postoji da rijetko na sjeverozapadu i sjeveru zemlje bude prolazne kiše ili kratkotrajan pljusak, obzirom da će u susjednoj Hrvatskoj biti lokalno jačih nestabilnosti tokom noći.

U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sistema koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led", navodi se u objavi.

U utorak(25.07.) nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od...

Posted by BHMETEO.ba on Monday, July 24, 2023

Novo nevrijeme približava se Hrvatskoj, o čemu se oglasio Dražvni hidrometeorološki zavod (DHMZ) koji je izdao narandžasto upozorenje za ponedjeljak od 19 sati za grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj regiji.

Sutra narandžasto upozorenje za pet regija

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano i za utorak, cijeli dan za: Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a za osječku regiju od podneva.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i da se zaštite od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Sutra jaka promjena, nevrijeme moguće i u Dalmaciji

U utorak u kopnenom području promjenjivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i izraženije te jak vjetar, a ne može se isključiti ni tuča. U srijedu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osjetno svježije. U četvrtak smirivanje vremena uz obilje sunca.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na sjevernom dijelu, u srijedu će se proširiti i na veći dio Dalmacije. U četvrtak ponovno pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u srijedu će prolazno zapuhati bura s kojom će i malo osvježiti.

Novo nevrijeme? Upaljen meteoalarm u regionu, Slovenci se spremaju za orkanske vjetrove, bujice...

Novo nevrijeme? Upaljen meteoalarm u regionu, Slovenci se spremaju za orkanske vjetrove, bujice...

Slovenci upozoravaju na još ekstremnije vremenske prilike nego prošle srijede

Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO) je za poslijepodne za sjever Slovenije izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za sjeverozapad zemlje važi od 19 sati, a za sjeveroistok od 18. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vjetra, udara munje i obilnih padavina.

Sinoptičar Blaž Šter jučer je na Twitteru upozorio da su od ponedjeljka naveče do srijede moguća jača nevremena. U početku se očekuju jaki udari vjetra i grad ali od utorka poslijepodne i dugotrajni pljuskovi.

Meteorolozi objavili upozorenje za građane: Evo kada nas očekuje olujno nevrijeme u BiH

Meteorolozi objavili upozorenje za građane: Evo kada nas očekuje olujno nevrijeme u BiH

Osim nestabilne atmosfere, ovog puta se očekuje još izraženije kretanje vjetra koje potiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošle sedmice. Na stranici Ciklon.si upozoravaju na opasnost od orkanskih udara vjetra.

Jaki udari vjetra prijete i sjevernoj Italiji, gdje su se prošle sedmice stvorile intenzivne i razorne olujne ćelije koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi se trebalo dogoditi i ovoga puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije