Maloljetnik osumnjičen za hakerski napad: Tražio 500.000 dolara u kriptovalutama

0
AA
Maloljetnik osumnjičen za hakerski napad: Tražio 500.000 dolara u kriptovalutama
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Haker koji je upao u sistem A1, ukrao lične podatke i tražio 500.000 dolara je maloljetnik, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, prenosi AA.

Pripadnici Službe kibernetičke sigurnosti Direktora policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja krivičnog djela "oštećenje računarskih podataka i iznude" u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

"Mjere i radnje poduzete tokom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju krivičnih djela kojima je oštećena firma A1", navedeno je iz MUP-a.

Obavijest za građane Sarajeva: Mogući prekidi vodosnabdijevanja u nekoliko ulica zbog radova

Obavijest za građane Sarajeva: Mogući prekidi vodosnabdijevanja u nekoliko ulica zbog radova

Saopćeno je da su pripadnici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli danas pretragu kuće, pokretnih stvari (računara, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj krivičnih djela na štetu TD A1 Hrvatska.

"Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka", dodali su iz MUP-a.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Ranije su hrvatski mediji objavili da je haker od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama, a prijetio je da će u suprotnom objaviti podatke korisnika objaviti na crnom tržištu, odnosno na tzv. dark webu, a nekoliko dana kasnije pojavila se i informacija da je podatke na dark webu i objavio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije