Hakerski napadi: Pristupili važnim podacima o vakcini protiv COVID-a

0
Hina
Hakerski napadi: Pristupili važnim podacima o vakcini protiv COVID-a
Foto: Pixabay / Ilustracija

Medicinska regulatorna agencija EU u srijedu je potvrdila da je bila meta hakerskih napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i vakcine za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

"EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u toku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme", saopćila je agencija.

Ne zna se kada se i kako napad dogodio, tko stoji iza njega i da li su ugroženi ikakvi podaci. Hakerski napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tokom pandemije COVID-19, a hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih saznanja o izbijanju zaraze.

Pristupljeno važnim dokumentima

Kako pak piše BBC, hakeri su pristupili osjetljivim podacima kompanije BioNTech, partnerske kompanije Pfizera koji zajedno rade na vakcini protiv koronavirusa. Kompanija je saopćila kako ih napada neće usporiti u razvoju vakcina, dok je EMA samo kratko saopćila kako je pokrenuta službena istraga te da Agencija normalno funkcionira. Ipak, BioNTech je saopćio kako su hakeri pristupili vrlo važnim dokumentima.

"Danas smo obaviješteni kako je EMA bila metom hakerskog napada i da su se neki dokumenti, vezani uz odobrenje naše vakcine, nezakonito proučili. EMA je osigurala da ovaj napad nema nikakvog utjecaja na tok razvoja vakcine - rekli su iz EMA-e dodavši kako trenutno nemaju razloga vjerovati da su ugroženi privatni podaci pacijenata koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju nove vakcine.

Dani uoči odluke

Ovo nije prvi slučaj, farmaceutske kompanije koje rade na razvoju vakcina protiv COVID-a već mjesecima bilježe sofisticirane kibernetičke napade. U oktobru je indijska kompanija suočena s ozbiljnim hakerskim napadom, dok je nedavno na udaru bio i IBM čije je skladište korišteno za vakcinu iznenada napadnuto.

Napadi se događaju nekoliko sedmica uoči odluke EMA-a o korištenju vakcina.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije