SAD / Ruski hakeri su napali francuske izbore i Zimske olimpijske igre

19. 10. 2020. u 22:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sjedinjene Američke Države danas su podigle optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada. 

Šest hakera i njihovi pomagači koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i SAD-u, po dokumentima suda. 

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sistem, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u. 

"Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikada pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya", rekao je u izjavi pomoćnik državnog advokata za nacionalnu sigurnost John Demers. 

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje  kompjuterske prevare, urotu za prevaru na internetu, oštećivanje zaštićenih računara, tešku krađu i korištenje tuđih ličnih podataka. Oni su bili dio grupe koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv". 

Jedan od optuženih, Anatolij Kovalev, ranije je već optužen za uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA