Makarska krcata: Traži se krevet više, a gostiju iz BiH nikada nije bilo manje

6
Radiosarajevo.ba
Makarska krcata: Traži se krevet više, a gostiju iz BiH nikada nije bilo manje
FOTO: Facebook / Makarska/Arhiva

Turistička sezona na Jadranu s prvim danima augusta ušla je u špicu. Tradicionalno su u ovo vrijeme najveće gužve.

Međutim, s obzirom na pandemiju i prošlu sezonu, ovolike gužve ni najveći optimisti nisu očekivali. Ovogodišnje brojke sve su iznenadile.

Naime, na području od Brela do Gradca, prema informacijama iz turističkih ureda, odmor provodi 59.000 registriranih gostiju, što je oko 80 posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019, piše Večernji list.

Po broju turista vodi Makarska s 16.500 gostiju, u Baškoj Vodi, gdje se također traži krevet više, odmara se 11.800 turista, u Tučepima ih je više od 8000, u Podgori 5600, dok ostali borave u Živogošću i mjestima općine Gradac.

Cijene smještaja i hrane Makarska rivijera oduvijek je bila prvi izbor građana BiH. Ekipa Večernjeg lista provjerila je kakvo je stanje na Makarskoj rivijeri ove godine, jesu li bh. građani među najbrojnijima i je li pandemija i to promijenila.

Izbor je bio Baška Voda, mjesto koje nudi sve potrebne sadržaje, ali ipak je mirnije od Makarske, pa tako i ugodnije za obiteljski odmor. 

Ono što je prijašnjih godina bio jednostavan posao, bukirati smještaj, ove godine pretvorilo se u noćnu moru. Kontakt, možda čak i 50 apartmana, rezultirao je odgovorom kako su svi popunjeni.

Ipak, u utorak se u jednoj od grupa na Facebooku pojavio slobodan apartman u traženom razdoblju. Neko je otkazao rezervaciju.

Kako prenosi Vecernji, za razliku od velikog broja negativnih iskustava, vlasnica je rezervisala smještaj bez akontacije, što je ove godine prava iznimka. Dakle, u startu trošak za tri noći za jednu osobu je oko 250 KM, za bh. standard prilično velik iznos.

Cijena kafe kako kažu je kao i prijašnjih godina, 8-9 kn (4 KM), a na plaži uglavnom turisti iz trećih zemalja, jako puno je i Poljaka, Nijemaca... 

Navečer malo drugačija slika, češće se može čuti hrvatski i tu dolazi do izražaja ono što već danima govore ugostitelji s Makarske rivijere, nedostaju turisti iz BiH jer oni, kada dođu na more, troše po restoranima i kafićima. Što se tiče cijena u restoranima, otprilike su na razini prijašnjih godina. 

Sveukupan dojam bio bi da je ljetovanje u špici sezone za prosječne bh. građane prilično nedostižno jer je za skroman dan na moru s noćenjem potrebno najmanje 150 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije