Turisti u Hrvatskoj ogorčeni, otkazuju im stare rezervacije: 'U autu smo s troje djece'

5
Radiosarajevo.ba
Turisti u Hrvatskoj ogorčeni, otkazuju im stare rezervacije: 'U autu smo s troje djece'
Foto: Večernji list BiH / Plaža u Tučepima

Početkom godine, kad se još strahovalo da od ove turističke sezone neće biti ništa, iznajmljivači su snižavali cijene noćenja. Nisu ni slutili da će se u augustu tražiti krevet više. I sada kada je tako neki od iznajmljivača odlučili su otkazati rezervacije gostima koji su doslovce pred njihovim vratima, budući da za noćenja prodana početkom godine sada mogu dobiti puno više.

Facebook je ovih dana tako krcat oglasima iznajmljivača iz svih krajeva priobalne Hrvatske koji nude apartmane jer su im, kako pišu, u zadnji čas, u špici sezone, postali slobodni, piše Index.hr.

Takvo što je sasvim uobičajeno, ali samo ponekad. No, ovih dana društvenim mrežama kruže pričama o otkazanim rezervacijama više nego ikad prije. 

Kad otkazuju, iznajmljivači se često pravdaju smrtnim slučajevima u porodici.

Navode da su morali jer su imali smrtni slučaj u porodici ili da im je smještaj "kontaminiran", da je u njemu "osoba s koronom", a neki ni ne ponude objašnjenje.

Ima i onih koji otvoreno priznaju da su dali prejeftino i da im se to sada ne isplati.

Turisti se tako nađu na ulici, a iznajmljivači krenu u potragu za novim gostima, što je poprilično lako jer trenutno su gotovo svi kapaciteti u popularnijim turističkim zonama na obali popunjeni.

"Radim u trgovini i u nju u danu uđe pet ljudi da bi pitalo za smještaj. Sve je popunjeno", izjavila je jedna prodavačice iz Baške Vode.

Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj  - undefined

Foto: Printscreen: Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj

"Naravno da sam neugodno iznenađen jer sam to saznao dva dana prije dolaska, platio sam i kartu za Jadroliniju. Otok je krcat, mjesta nema. Javila mi se prijateljica koja ima hotel na Hvaru i ona mi pokušava naći smještaj. Stvarno, sve je popunjeno. Ovo je nečuveno. Naše hotelijere smo spašavali lani, ali ovo kako nam sad vraćaju... Ali da se razumijemo, to je manjina. Većina njih su dobri, kvalitetni i trude se oko svojih gostiju", dodao je nesuđeni hvarski turist.

"Molim za pomoć, prevareni smo! Platili akontaciju, a nemamo smještaj"

Ako je suditi po objavama na Facebooku, primjera ne nedostaje.

U grupi "Iznajmljivanje smještaja - sobe, apartmani, ville, vikendice...", korisnica Natalija napisala je da traži apartman jer joj je iznajmljivač iznenada otkazao: "Molim za pomoć, prevareni smo, platili akontaciju i sad nam javljaju da nemamo smještaja!?

Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj  - undefined

Foto: Printscreen: Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj

U grupi "Apartmani, ljetovanje u Hrvatskoj", našli smo objavu Ivane koja kaže: "Zbog iznenadnog otkazivanja rezervacije za apartman od strane domaćina, traži se apartman u okolici Zadra od 4.8. do 11.8. za dvije osobe. 

Najviše objava revoltiranih turista generira grupa "Crna lista iznajmljivača apartmana i gostiju".

Na njih se javljaju i iznajmljivači koji pišu da njihovi kolege nisu učinili ništa protuzakonito i da gosti uopće nisu prevareni objašnjavajući da to tako ide.

Kažu da neki od gostiju nisu ni platili akontaciju kojom bi rezervirali smještaj i da se nemaju čemu čuditi kad im je isti otkazan. Gosti, pak, uglavnom tvrde da su je platili.

Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj  - undefined

Foto: Printscreen: Otkazivanje apartmana u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije