... / Makarska objavila koliko imaju gostiju: Ko je otjerao Bosance s plaža?

21. 07. 2021. u 19:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U prvom udarnom turističkom vikendu u Makarskoj, broj turista iz BiH je poprilično smanjen. Od skoro 12.000 gostiju, tek njih 1.233 je bilo iz Bosne i Hercegovine.

Turistička sezona u Hrvatskoj iz vikenda u vikend pokazuje sve bolje rezultate. Samo u Makarskoj prošli vikend je zabilježen značajan rast u broju turista u odnosu na 2020.

Iz Turističke zajednice grada Makarske, potvrđeno je da je u petak 9. jula, zabilježeno 10.873 noćenja, dok se ta brojka za vikend uvećala za nekih 10%, javlja Makarsko primorje.

Podsjetimo, istog je dana prošle godine u Makarskoj ostvareno 7.052 noćenja, piše Jabuka.tv.

Ove godine među turistima prednjače Poljaci, kojih je bilo 2.492, zatim turisti iz BiH 1.233 i Njemačke 1.066, a nakon njih domaći gosti 778, te Šveđani, Česi, Mađari, Slovaci, itd.

Relativno malom broju turista iz BiH u odnosu na ranije godine, doprinosi i činjenica da Hrvatska nije mijenjala režim prelaska granice za prve susjede, bez obzira na dobru epidemiološku sliku u BiH.

Državljani iz BiH, koji tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, a od kojih velika većina ima hrvatsko državljanstvo, i dalje na Jadran, bez posebnih potvrda (potvrda o cijepljenju ili negativan test), mogu samo na 12 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)