Uzvrelo u CG / Krivokapić: Činimo sve da ne dođe do incidenata na Cetinju

03. 09. 2021. u 07:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je sinoć da će Vlada Crne Gore učiniti i čini sve u skladu sa svojim nadležnostima da do incidenata povodom ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, koje je zakazano za 5. septembar, ne dođe i da sve protekne u miru.

On je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao da ukoliko do incidenata ipak dođe, Vlada neće biti odgovorna, nego će biti odgovorni oni čija je odgovornost jasno propisana Krivičnim zakonikom Crne Gore, a to su organizatori protesta, piše Nedeljnik.

“Predsjedništvu DPS-a i lideru te partije poručujem da se uzdrže od demagoških saopštenja kojima s jedne strane stvaraju tenzije, a s druge strane odgovornost za eventualne incidente pokušavaju prebaciti na Vladu, a s obzirom na to da se odgovornost ne utvrđuje na osnovu javnih saopštenja, već striktnom i principijelnom primenom Krivičnog zakonika”, napisao je Krivokapić na Facebook stranici.

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) saopćila je da ostaje pri stavu da u nedelju 5. septembra bude na Cetinju uz građane tog grada i dostojanstveno i civilizovano “brani sve one viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu”.

Na Cetinju su izuzetno podignute tenzije zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje i najavljuju protest građana.

Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj građana.

Načelnik Centra za bezbjednost (CB) Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su “tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije” uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

To je sinoć saopćeno iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije čiji su predstavnici posjetili CB.

Bolnica na Cetinju je, kako je saopćeno, naložila da se svi pacijenti kojima stanje to dozvoljava otpuste iz bolnice i da se ne primaju osim hitni slučajevi.

Agencija Beta saznaje i da su pojedini Cetinjani odlučili da žene i djecu prebace za vikend u neki od drugih gradova u Crnoj Gori iz straha za njiihovu sigurnost.

Za sutra je zakazana sjednica Savjeta za bezbjednost kojoj će prisustovati premijer Zdravko Krivokapić koji je trenutno na kućnom liječenju jer se ne osjeća dobro, ali kako je saopćeno, nema koronavirus. Koronavirus ima predsjednik parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Krivokapić je kazao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mjera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vrijeme ustoličenja ali veliku svečanost pravi u Podgorici 4. septembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Najavljeno je prisustvo na hiljade vjernika, bogat kulturno zabavni program a pripreme uveliko teku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA