... / EU skinula Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju sa liste sigurnih zemalja za putovanje

30. 08. 2021. u 20:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Članice Evropske unije dogovorile su se u ponedjeljak da se SAD, Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija skinu s COVID liste sigurnih zemalja, što znači da će putnici prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

Cilj je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Neke zemlje, kao što su Njemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantin, a susjedne Francuska i Nizozemska smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je reciprocitet također jedan od faktora.

Prosječni dnevni broj novozaraženih u SAD-u narastao je na 450 na milion stanovnika prema manje od 40 sredinom jula. Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gori.

Na europskoj zelenoj listi sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini cijepljenih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantin, ovisno u koju se članicu Unije putuje.

Unatoč pozivima EU-a, Washington ne dopušta europskim putnicima slobodan ulazak u zemlju. Unija je podijeljena na one kojima smeta to što nema reciprociteta i onih ovisnih o turizmu koji ne žele uvesti ograničenja američkim putnicima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA