Odluka / Crna Gora ukida gotovo sve epidemiološke mjere

19. 06. 2021. u 08:46:00 Hina

Shares: 0

Crnogorsko vijeće za borbu protiv koronavirusa odlučilo je od subote ukinuti gotovo sve epidemiološke mjere u zemlji nakon što je Crna Gora zabilježila najmanji broj novih zaraza od srpnja 2020. godine.

Prosječan broj novozaraženih prošle je sedmice bio 18, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa 380.

"Četrnaestodnevna kumulativna incidencija je 53,86 i najmanja je od septembra 2020. Prema tom indikatoru obolijevanja, Crna Gora je bolja od turističkih zemalja Španije, Cipra, Grčke i Turske“, rekao je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

On je također istaknuo da je prvom dozom cijepljeno 30 posto punoljetnih stanovnika Crne Gore, dok je potpuno imunizarana četvrtina odrasle populacije te zemlje.

Kao rezultat toga, od subote svi ugostiteljski objekti mogu raditi bez ograničenja radnog vremena, dok im je do sada bilo dozvoljeno da rade do ponoći. Također se dopušta rad noćnih klubova, uz negativan test na koronavirus ili potvrdu o vakcinisanju. Ista pravila vrijede za rad kazina kojima je ponovo dopušteno neograničeno radno vrijeme.

Zdravstvene vlasti povećale su s 50 na 100 broja osoba koje istovremeno mogu učestvovati na javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama kao i drugim manifestacijama na otvorenom i na terasama ugostiteljskih objekata.

Prvi put nakon godinu dana dopušteno je održavanje muzičkih manifestacija i festivala na otvorenom.

Na popis zemalja iz kojih bez uslova (ne treba vam PCR test, potvrda o vakcinaciji i sl.) turisti mogu ulaziti u Crnu Goru dodane su Norveška i Kazahstan. Do sada je crnogorska granica bila potpuno otvorena za državljane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, države članice Europske unije, Izraela, Švicarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije.

Crna Gora je početkom godine bila u vrhu zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana marta crnogorske zdrastvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet sedmica i koje su dale rezultat, pa je sredinom aprila počelo postupno ukidanje epidemioloških mjera i normaliziranje života u toj državi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA