"Učinkovitost je impresivna": Svijet dobija novu vakcinu protiv COVID-a

5
Radiosarajevo.ba
"Učinkovitost je impresivna": Svijet dobija novu vakcinu protiv COVID-a
Foto: GAVI / Novavax vakcina

Epidemiologe i naučnike diljem svijeta danas je obradovala vijest o najnovijoj vakcini protiv infekcije COVID-19, a riječ je o Novavaxu.

Vakcinu je napravila mala kompanija sa sjedištem u Marylandu (SAD) koja nikada prije nije razvila cjepivo na tržište. 

Novavax je treća vrsta cjepiva, koje koristi drugačiju formulu od Moderne, Pfizera, AstraZenece i J&J.

Cjepivo Novavax sadrži protein koronavirusa koji potiče imunološki sistem da radi. Naučnici su kombinirali ovaj protein sa spojem za jačanje imunološkog sistema koji je izvučen iz drveta Quillaja saponaria, koje zovemo tzv. drvo kore sapuna ili drvo sapunice. Naučnici su pokušali učiniti bez ovog pomoćnog sredstva, ali cjepivo tada nije djelovalo.

"U svakom slučaju, ova vrsta cjepiva ima puno bolje rezultate od drugih", navela je ugledna epidemiologinja dr. Katelyn Jetelina.

"Uzbudljiv (i inovativan) aspekt ovog cjepiva je taj što je Novavax pronašao način za izradu ovog cjepiva u stanicama moljaca (umjesto u stanicama sisara). Stanice moljca u osnovi postaju male tvornice koje ispumpavaju proteine koronavirusa. To Novavaxu omogućuje proizvodnju cjepiva puno brže od ostalih, što je očito veliki plus u vremenski osjetljivoj pandemiji", otkrila je i navela kako rezultati kliničkih ispitivanja izgledaju zapanjujuće!

U ispitivanju nazvano PREVENT-19 sudjelovalo je 29.960 sudionika starijih od 18 godina na 119 lokacija u Sjedinjenim Državama i Meksiku. Ljudi su nasumično dobijali ili cjepivo ili placebo. Evo rezultata:

- Uopćeno, učinkovitost je bila visoka = 90,4% (ukupno je zabilježeno 77 slučajeva COVID-19: 63 je zaraženo u placebo grupi, a 14 kod vakcinisanih)
- Učinkovitost za sprječavanje umjerenog ili teškog oblika bolesti bila je 100 posto (zabilježeno je 10 srednje teških i 4 teška slučaja, svi su bili u placebo grupi)
- Među visokorizičnom populacijom djelotvornost cjepiva bila je 91 posto (62 slučaja COVID-a u placebo grupi, 13 slučajeva COVID-a u grupi vakcinisanih).

Ova visoka učinkovitost u svim kategorijama nevjerojatno je impresivna (čak i u usporedbi s Pfizerom i Modernom) jer je ovo ispitivanje provedeno s novim, zabrinjavajućim varijantama virusa. 

Također, dodaje dr. Jetelina, nuspojave izgledaju puno niže kod Novavaxa u usporedbi s mRNA i J&J cjepivima.

"Postojao je mali broj ozbiljnih i ozbiljnih štetnih događaja, ali su se podjednako javljali i kod vakcinisanih i onih koji su bili u placebo grupi (tj. nuspojave nisu nastale kao posljedica cjepiva. Ne mogu objasniti koliko smo zaneseni djelotvornošću ovog cjepiva", navela je doktorica, te pojasnila da bi se Novavax mogao koristiti za "booster shot", tj. treću dozu.

Ipak, čini se da će Novavax nekoliko mjeseci čekati da podnese zahtjev za odobrenje za hitnu upotrebu u SAD, a možda će morati ići i normalnom procedurom, bez oznake "hitnosti". Novavax se, međutim, prijavio za odobrenje u hitnim slučajevima u drugim zemljama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije