Novavax: Amerikanci razvijaju još jednu vakcinu protiv COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
Novavax: Amerikanci razvijaju još jednu vakcinu protiv COVID-a
Foto: GAVI / Novavax vakcina

U sjedištu biotehnološke kompanije Novavax naučnici razvijaju ono što se nadaju da bi uskoro moglo biti još jedno cjepivo protiv infekcije COVID-19.

Podaci kliničkog ispitivanja ključne faze 3 u SAD-u i Meksiku očekuju se ovog mjeseca.

Ovo se cjepivo protiv COVID-a pripremalo godinu dana, rekao je dr. Gregory Glenn, predsjednik istraživanja i razvoja Novavaxa, za CNN.

Posao su počeli i prije nego što je svijet shvatio da se suočio s pandemijom.

U januaru prošle godine Glenn i njegovi kolege pomno su promatrali neobičan klaster upale pluća koji se pojavio u Kini. Pitali su se je li do tog izbijanja moglo doći zbog neke druge verzije ili ponovnog pojave koronavirusa koji uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom ili SARS.

"Palo nam je na pamet da bi ovo mogao biti 'SARS 2'", rekao je Glenn. "Genetska sekvenca virusa je potom objavljena na internetu i mogli smo vidjeti da je to zaista novi koronavirus. Tada smo krenuli u akciju."

Kada je ta sekvenca objavljena, naučnici širom svijeta brzo su identificirali virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, koji na svojoj površini ima takozvane "proteine šiljaka". Ovi šiljci daju koronavirusima izgled krune, a corona je latinska riječ za "krunu". Te strukture virus koristi za povezivanje s ljudskim ćelijama, što uzrokuje infekciju. Naučiti imunološki sistem da prepozna i "zapamti" te proteine ključno je u načinu na koji cjepivo pomaže u zaštiti od COVID-a.

Novavaxovo cjepivo protiv koronavirusa, nazvano NVX-CoV2373, razlikuje se od tri cjepiva koja se već daju u Sjedinjenim Državama. Ovo cjepivo se oslanja na ono što se naziva tehnologijom rekombinantnih nanočestica i Novavaxovim adjuvansom, nazvanim Matrix-M, kako bi stimuliralo imunološki odgovor i stimuliralo visoku razinu neutralizirajućih antitijela.

Kad je objavljena genetska sekvenca za koronavirus, naučnici Novavaxa identificirali su gen za protein 'šiljak' i stvorili modificiranu verziju tog gena. Istraživači su klonirali gene u baculovirus koji zaražava insekte. Potom su tim virusom zarazili ćelije moljca - konkretno, ćelije insekta jesenskog vojničkog moljca, što ih je nagnalo da proizvode protein spiralnog virusa koronavirusa.

Te su nanočestice slične virusima sakupljene kako bi se dobilo Novavaxovo cjepivo.

"Cjelokupna ideja cjepiva je pokazati imunološkom sistemu nešto što izgleda i ponaša se poput virusa, s tim da od njega ne boluje. Stoga smo napravili protein, stavili smo ga u česticu - u osnovi, poput mjehura od sapunice - i to je veličina virusa ", rekao je Glenn. 

"Ovim se ne možete zaraziti, a obilježje našeg cjepiva je da daje vrlo jak imunološki odgovor s vrlo malo nuspojava. Doza je vrlo mala i cjepivo se može čuvati na normalnim temperaturama u hladnjaku."

To se razlikuje od cjepiva napravljenih pomoću glasničke RNA koja se nalazi u masnim česticama zvanim lipidi. Oni su lomljiviji i moraju se čuvati duboko zamrznuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije