Privremeno obustavljeno cijepljenje Johnson&Johnson vakcinom

3
Radiosarajevo.ba
Privremeno obustavljeno cijepljenje Johnson&Johnson vakcinom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kompanija Johnson&Johnson objavila je u utorak kako će odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv COVID-19 u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

"Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet", rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 miliona doza njegovog cjepiva protiv COVID-a otkako je odobreno krajem februara, piše Hina.

I u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) preporučuju pauziranje imunizacije s Johnson&Johnson vakcinom protiv COVID-19 kako bi se istražili navodi o potencijalno opasnim krvnim ugrušcima

Američke federalne zdravstvene agencije pozvale su u utorak na privremenu obustavu korištenja vakcine Johnson&Johnson. Objavili su da istražuju slučajeve krvnih ugrušaka kod šest žena, u kombinaciji sa smanjenim brojem trombocita. Svi su se slučajevi pojavili u danima nakon vakcinacije tom vakcinom koja se daje u jednoj dozi, piše Anadolija.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) sazvat će u srijedu sastanak Savjetodavnog odbora za imunizacijske prakse (ACIP) kako bi se istražili ovi slučajevi.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).

CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Farmaceutska kompanija Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i trebala je do kraja juna isporučiti 50 do 55 miliona doza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije