Milorad Popović: Vučić i Porfirije hoće građanski rat u Crnoj Gori!

1
Radiosarajevo.ba
Milorad Popović: Vučić i Porfirije hoće građanski rat u Crnoj Gori!
Foto: Gradski.me / Milorad Popović

Augusta 2020. tri opozicione koalicije – “Za evropsku Crnu Goru”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” – uspjele su da sa vlasti skinu Demokratsku partiju socijalista i njene tradicionalne koalicione partnere u Crnoj Gori.

Uprkos obećanjima da će napraviti bolje društvo i eliminisati podjele, godinu za nama obilježila su klerofašistička orgijanja pristalica i glasača nove vlasti, koja su bila prevashodno usmjerena protiv Crnogoraca i manjinskih naroda. Pored toga, tokom smjena „po dubini“ i „po širini“, u državnim institucijama sprovedeno je svojevrsno „etničko čišćenje“: posao je izgubilo više od 12.000 Crnogoraca i ostalih nesrba, piše Gradski portal.

U međuvremenu, sve građane koji su se suprotstavili opisanom državnom teroru, direktor crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejan Vukšić, u zvaničnim dokumentima Agencije zaveo je pod stavkom „nasilni ekstremisti“, tvrdi podgorička Pobjeda.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

„U Crnoj Gori sprovedena je klerofašistička revolucija; produženi državni udar iz 2016., ali drugim sredstvima“, kaže za Avangardu crnogorski pisac Milorad Popović.

“Riječ je o dovršavanju hegemonističkog projekta kulturnog i nacionalnog preobražaja Crne Gore od građanske i prozapadne zemlje u jednonacionalnu antizapadnu srpsku državu. Već pet-šest godina, taj je projekat operativno u pripremi: od 2015., kada je Demokratski front (DF) započeo nasilne demonstracije protiv tadašnje vlasti, do pokušaja državnog udara 2016. i tzv. protesnih litija u organizaciji Crkve Srbije (SPC) početkom 2020. godine. Uz veliku pomoć Beograda i Moskve, litije su uspjele da smijene vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, što je predstavljalo uvod u revolucionarne promjene u sferi državne ideologije i samog karaktera dotadašnjeg građanskog društva. Sastav Vlade Zdravka Krivokapića i način na koji je ona izabrana – a izabrana je u Manastiru Ostrog – dokazuje da je nova vlast postavljena kako bi obavila sasvim konkretne zadatke.”

Upitao o kakvim zadacima je riječ, Popović tvrdi:

"U prvoj fazi, promijenjen je državni, društveni i ideološki okvir stvoren 2006.; u narednoj, pripremio bi se teren za pripajanje Crne Gore Srbiji. U tu svrhu, nedugo nakon formiranja Skupštine i Vlade, za predsjednika parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu izabran je čovjek koji je prvostepeno osuđen za pokušaj državnog terorizma 2016; za ministarku kulture, obrazovanja, nauke i sporta – četiri resora u jednom! – postavljen je vjerski i nacionalni ekstremista, inače državljanka BiH rođena u Trebinju, koja je tek nedavno dobila crnogorsko državljanstvo. To lice kaže da su Crnogorci stvoreni „etničkim inženjeringom“.

I ostale Vladine resore pokrivaju kadrovi Crkve Srbije. Najzad, mjesto potpredsjednika Vlade i koordinatora svih službi bezbijednosti dobio je Dritan Abazović, etnički Albanac i politički velikosrbin, kojim očito upravljaju inostrani politički i obavještajni centri".

Novinar ga je podsjetio da je kazao kako je Crna Gora danas politički i bezbjednosno nestabilnija od Kosova i BiH. Zanimljivo, ni jedna ni druga zemlja nisu članice NATO, Crna Gora jeste. Kako to?

"Na nasilničke i autoritarne režime zemlje liberalne demokratije često reaguju sporo i neefikasno. Marionete Aleksandra Vučića u Crnoj Gori u početku su imale izvjesnu podršku Zapada, što govori u prilog tromosti i komplikovanom mehanizmu reagovanja zapadnih struktura. Velika je sreća to što je Crna Gora danas dio NATO, bez obzira na to što je, i ideološki i politički, crnogorska vladajuća struktura najbliža Putinu, Žirinovskom ili Vojislavu Šešelju", pojašnjava Popović.

Naglasio je i:

"Vučić i Porfirije hoće građanski rat u Crnoj Gori. Ako se to zaista dogodi, njih dvojica će, prije svih, biti odgovorni za krvoproliće. Stoljećima je Cerinjski manastir bio ne samo duhovno, nego i svetovno sjedište Crne Gore, dokaz njenog državnog, nacionalnog i kulturnog trajanja. Cetinje neće dozvoliti poniženje koje pripremaju Beograd i kvislinška klerofašistička vlast u Crnoj Gori.

Za nas koji smo opozicija klerofašistima na vlasti, crnogorsko članstvo u NATO garancija je da se ovdje ipak ne smiju vršiti masovne fizičke likvidacije, hapšenja i sve ono što se u Crnoj Gori događalo za vrijeme „bijelog terora“ dvadesetih godina prošlog stoljeća ili u Evropi tridesetih godina minulog vijeka. Zato tražimo pomoć".

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije