Vučić Dodika "pomnožio s nulom": Schmidt je utjecajan političar, Merkel će mu pomoći

7
Radiosarajevo.ba
Vučić Dodika "pomnožio s nulom": Schmidt je utjecajan političar, Merkel će mu pomoći
Foto: AA / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s Angalom Merkel važan, pa tako i onaj koji će njemačka kancelarka na zalasku karijere imati s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom, prenosi RTS.

Važan susret

"Ona (Angela Merkel) time hoće da pokaže posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti", rekao je on novinarima u Novom Sadu. 

To je kazao odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Angele Merkel sa Schmidtom i Inzkom, koliko je taj susret protokolaran, a koliko može imati značajniji utjecaj na Schmidtovu daljnju politiku u Bosni i Hercegovini, ali i na pritiske na bh. entitet RS.

Istakao je da nema dileme da je njemački diplomata Schmidt utjecajan političar i da će mu Angela Merkel pružiti punu podršku.

"Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka", rekao je Vučić, prenosi Tanjug. 

"Zadržati korektan odnos s NATO-om"

Nevezano za to, Vučić je u razgovorima s novinarima u Novom Sadu kazao da ga brine jačanje Kosovskih sigurnosnih snaga.

Odgovarajući na pitanje jesu li najavljene vježbe NATO-a na Kosovu samo rutinska stvar i prilog očuvanju sigurnosti u toj regiji, ili imaju i politiku konotaciju i poruke, rekao da je na Kosovu samo NATO, nakon povlačenja ruskih snaga 2000. godine.

Istakao je da Srbija ima veoma korektne odnose s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da se nada da će takav odnos moći zadržati po svim pitanjima.

"Nemamo mi tu šta, NATO je tamo, pa tamo. Nas samo brine jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga", naveo je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije