Dodik nastavlja negiranje genocida, vrijeđa visoke predstavnike, citira Hitlera

18
Radiosarajevo.ba
Dodik nastavlja negiranje genocida, vrijeđa visoke predstavnike, citira Hitlera
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u kolumni koju su danas objavile banjalučke "Nezavisne novine" ponovo odlučno negira genocid u Srebrenici koji potvrđen brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Piše: F. V.

Na više od 13.000 karaktera novinskog teksta lider SNSD-a, koji je toliko human da ne dozvoljava čak ni helikoptere za gašenje požara u Hercegovini, ne samo da negira genocid već ponovo brutalno vrijeđa novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovog prethodnika, Valentina Inzka, kojeg naziva "patuljkom iz zaboravljene zemlje". Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića naziva "bošnjačkim ljiljanom", a ministricu vanjskih poslova Biseru Turković optužuje za "zloupotrebu položaja", a prigodno citira čak i nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

Zanimljivo, upravo su njegov nedavni govor mržnje o Bošnjacima mnogi (s razlogom) usporedili sa onim što je zloglasni Hitler govorio i pisao o Jevrejima.

"A Bošnjaci, ne samo da nisu pokušavali ubijediti Srbe (a ni Hrvate) da je budućnost zajednička u BiH kao ravnopravnoj zajednici, već su činili i čine sve suprotno od toga. Hrvate šamaraju birajući treći put bošnjačkog ljiljana Komšića u Predsjedništvo BiH, preglasavajući ih u Parlamentu i Vladi Federacije BiH, a Srbe svakodnevno optužuju za lažni genocid(e), agresiju, etničko čišćenje po kome je Bošnjaka-Muslimana više nego prije rata u BiH. Uz to u Srpskoj ima 15% Bošnjaka, a u Federaciji tek 2,5% Srba", piše Dodik.

Prema njegovim riječima, činjenica da je prva stvar koju je Schmidt učinio jeste da se zahvalio Inzku na nametanju zabrane negiranja tzv. genocida, stavlja ga u isti koš sa "proizvođačima netrpeljivosti i produbljivanjem sukoba i nestabilnosti", prenosi Radiosarajevo.ba.

"Taj "genocid" možda nabolje definiše Noam Čomski, jedan od nekoliko vodećih svjetskih intelektualaca: "Ako hoćete da ono što se dogodilo u Srebrenici nazovemo genocidom, onda za pravi genocid moramo da nađemo neko drugo ime", kaže Čomski. Očekujemo da SDA-ovo Tužilaštvo BiH otvori predmet "Čomski i drugi", a da ih SDA-ov Sud BiH hitno osudi na višegodišnju robiju. Nije Čomski jedini, jer tako javno govore i brojni drugi svjetski autoriteti, što je potvrdio i nedavni Izvještaj međunarodne nezavisne komisije za događaje u Srebrenici", naveo je Dodik pozivajući se na "međunarodnu komisiju" kojoj su svi relevantni stručnjaci osporili kredibilitet, jer je riječ o od vlasti RS-a plaćenom revizionizmu.

Ponovno pomaljanje sukoba

Piše Dodik i o produbljivanju sukoba, a i srpskoj spremnosti da stane na "branik svoje slobode"

"Srbi su više puta u dvadesetom vijeku bili na braniku svoje slobode i opstanka: 1914, 1941. i divljački bombardovani 1995. i 1999. Svaki put na svom tlu napadani smo od onih koji su pokušavali da nas porobe i unište. Opstali smo i dočekali promijenjeni svijet u kome to nije više moguće. Njemački ministar Genscher (Hans-Dietrich, arhitekta njemačkog ujedinjenja) je svojom politikom rasturio Jugoslaviju, radeći protiv Srba i Srbije podržan od svog kolege iz Austrije ministra Alois Mock. Samo naivni i oni koji sebi dozvoljavaju da takvi ispadnu, mogu progurati stare stvari u novom dizajnu, samozvanih i nepostojećih", navodi čelnik SNSD-a.

"A Srbi su pokazali da se ne mogu upotrijebiti, jer su zarad svoje slobode, koju su darivali i drugima, preživjeli stvarne genocide učinjene u oba svjetska rata", piše Dodik i, valjda želeći da legitimizirati politiku velikosrpsku politiku hegemonije i osvajanja koja je porodila i genocid - citira Hitler:

"Mi nikad ne smijemo dozvoliti da na Balkanu jedan narod postane suviše moćan, narod koji ima osjećaj političke misije i istorijske uloge. Upravo Srbi su taj narod. Oni su dokazali da imaju veliku državotvornu snagu. Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod održan. Njihova ideologija je velikosrpska. U njima postoji bezobzirna otporna snaga".

Za novog visokog predstavnika, čiji mandat osposrava pozivajući se na Rusiju i Kinu, tvrdi da je u Bosnu poslan jer su mu se u Njemačkoj izjalovile šanse.

"Sa Christianom Schmidtom sve je počelo tako što nije uspio postati predsjednik "Hans Zajdel" njemačko-bavarske političke fondacije, zato što se tome usprotivio Markus Zeder, bavarski premijer. Ovo je za Schmidta bio drugi promašaj, jer zbog zalaganja za nastavak korištenja kancerogenog herbicida glifosat, nije nastavio mandat ministra poljoprivrede u njemačkoj vladi. Nakon dva promašaja, nešto mu se moralo naći - da bude zvučno i dobro plaćeno. Onda se pojavljuje spasonosno rješenje - smijeniti patuljka iz zaboravljene zemlje i namjestiti Schmidtu dobro plaćeno mjesto uz pripadajući sarajevski građanski fes", navodi Dodik citirajući njemačkog novinara Mihael Martens koji je u FAC-u napisao tekst pod naslovom: "Novi jahač mrtvog konja?"

Kompletan tekst u kojem Dodik "crno na bijelo" negira genocid u Srebrenici, i to potpisuje, možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije