Dodik i u Beogradu pričao gluposti: Christiana Schmidta niko nije izabrao

3
Radiosarajevo.ba
Dodik i u Beogradu pričao gluposti: Christiana Schmidta niko nije izabrao
Foto: EPA-EFE / Milorad Dodik

Nakon održanog sastanka rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Beogradu, novinarima su se obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ona je kazao da su svi iz Republike Srpske posvećeni miru.

"Pokušavamo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručiti da ne možemo vjerovati u namjere da nam degradiraju naša prava zagarantovana Dejtonskim sporazumom", istakao je Dodik.

Kazao je kako Srbiju doživljavaju kao garant mira na ovom prostoru te da je sve ono što radi strani faktor u Bosni i Hercegovini upereno protiv RS - želi uništiti njhov entitet i identitet.

Dodao je kako vlasti u BiH žele da naprave granicu na Drini, a da to Srbi iz RS ne žele.

"Na taj način se ne rješavaju stvari, da Bosna i Hercegovina bude suprotstavljena Srbiji", kazao je Dodik.

Ističe kako "političko Sarajevo" radi protiv RS te da oni dugoročno ne mogu gledati na suživot sa bosancima jer je taj život, kako je kazao, nemoguć.

"Mi ne možemo da čekamo da se realizuju zahtjevi za osvetama. Zamolio sam Vučića da to razumiju i uporno ću dolaziti ovdje i govoriti o tome. RS je posvećena izgradnji mira, ali mi ništa ne tražimo osim onoga što nam ustavna prava nalažu", kazao je Dodik.

Ponovio je das Christian Schmidt "nije legitimno izabran".

"Vjerujem u opstanak jedinstva u RS, a moglo bi da ga ugrozi jedino slabost nekog pojedinca. Ipak, ono će se očuvati dugoročno. Svi smo izabrani na demokratskim izborima, i predstavljamo demokratski kapacitet, a ovaj što se predstavlja visokim predstavnikom, njega niko nije izabrao", naglasio je Dodik te podvukao "BiH nikada nije bila želja svih nas".

Podsjetimo, sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije