Kosovska ministrica "razotkrila" Vučića: "Srbija sprema vojnu agresiju na Balkanu"

11
Radiosarajevo.ba
Kosovska ministrica "razotkrila" Vučića: "Srbija sprema vojnu agresiju na Balkanu"
Foto: EPA/Instagram / Vučić, Garvalla-Schwarz

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekla da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao Vladimir Putin u Ukrajini.

Na sjednici UN-a, na kojoj je razmatra šestomjesečni izvještaj glavnog tajnika UN-a, Antonija Guterresa o situaciji na Kosovu, rekla je da je predsjednik Srbije najavio nestabilnosti krajem mjeseca kada će biti završen prijelazni rok za zamjenu registarskih tablica.

Dodala je da je 90 posto automobila na Kosovu promijenilo tablice, a prema njezinim riječima, Srbi ekstremisti brutalno prijete i zastrašuju svoje sugrađane paljenjem automobila onih koji su mijenjali tablice.

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije

Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije

 "Srbija prijeti lokalnim Srbima koji prihvaćaju kosovske tablice. Neki od automobila ovih građana su već izgorjeli samo zato što su prihvatili registarske tablice. Vijeće sigurnosti ne bi trebalo ignorirati ovu činjenicu", rekla je ona te dodala da su od međunarodne zajednice tražili da zaustavi Srbiju zbog poticanja nasilja krajem ovog mjeseca, piše Nova.rs.

"Upravo je Stoltenberg spriječio Vučića da potakne destabilizaciju. Prijetnja nestabilnosti mira dolazi s jedne strane. Kosovo nije prijetilo, već je inzistiralo da se Srbija pridržava sporazuma koji je sama potpisala", rekla je Gervalla-Schwarz.

Napomenula je da je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet u osobnim dokumentima i registarskim tablicama i da "to nije agresija". Optužila je Srbiju da destabilizira situaciji u regiji, posebno kada je u pitanju Kosovo.

Prema njenim riječima, aktualni predsjednik Srbije je bio dio Miloševićeve propagande, koji je u Skupštini Srbije izjavio: „Na svakog ubijenog Srbina ubit ćemo 100 muslimana“.

Međunarodna zajednica je uznemirena da ideologija ‘srpskog sveta’ na Balkanu može dovesti do novih ratova. Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Putin“, rekla je Gervalla i spomenula mnogobrojne vojne vježbe  koje je Srbija organizirala s Rusijom posljednjih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije