Escobar poručio našim komšijama: Zaboraviti narativ "Kosovo je Srbija"

9
Radiosarajevo.ba
Escobar poručio našim komšijama: Zaboraviti narativ "Kosovo je Srbija"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Gabriel Escobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u intervjuu za N1 da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

"I moram reći da je sastanak predsjednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće vidjeti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borella i Lajčaka", rekao je.

Escobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je vidio da za to postoji volja.

Kurti i Vučić nisu postigli sporazum u Briselu: 'KFOR je spreman da reaguje ako bude potrebno'

Kurti i Vučić nisu postigli sporazum u Briselu: 'KFOR je spreman da reaguje ako bude potrebno'

Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rješenjima.

"Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa", naglasio je Escobar.

On je u intervjuu za N1 naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mjera koje je implementirala kosovska vlada.

Tokom posjete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rješenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odnijeti u Vashington: vjerujem da će obje strane iznaći kompromisno rješenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život“, rekao je Escobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije