Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije

9
AA
Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije
Foto: IG/Aleksandar Vučić / Vučić na vojnoj vježbi Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči odlaska na sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da u Brisel ide da bi pokušao očuvati mir i stabilnost.

"Mi nikome ne prijetimo, samo želimo da obezbijedimo poštovanje međunarodnih pravila, međunarodno javnopravnih normi od Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su na snazi i oni moraju da budu poštovani i primjenjivani", rekao je Vučić novinarima poslije obilaska vojne opreme koju proizvodi namenska industrija u Srbiji.

Kako je rekao, ne zna šta da očekuje na sastanku, da je Beograd zainteresovan da o svemu razgovara, ali da želi razgovarati o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali ne da neko govori da ZSO bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Vučić: Molim za mir, ako ga Albanci neće – Srbija će pobijediti

Vučić: Molim za mir, ako ga Albanci neće – Srbija će pobijediti

"Podrazumijevalo se da ta ovlaštenja budu mnogo veća i šira, zato smo i pregovarali, jasno je šta je pregovarano", rekao je Vučić na prezentaciji na Vojnoj akademiji.

Upitan o situaciji s tablicama, Vučić je rekao da je tu za Beograd situacija čista i da "ako neko to hoće na silu da provodi, na silu može sve, samo je pitanje dokle". On je Prištini poručio da ne očekuju da Srbija pomaže po tom pitanju.

Kako je naveo, prije sastanka sa Kurtijem, imat će sastanke sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Vučić o histeriji u Srbiji prema EU: Lijepo je gledati TV uz pivo i opsovati

Vučić o histeriji u Srbiji prema EU: Lijepo je gledati TV uz pivo i opsovati

Nakon obilaska naoružanja, Vučić je rekao i da je ponosan na Vojsku Srbije i vojnu industriju.

Kako je rekao, sve što Srbija može da proizvede, može da proda za tri dana i da na svaku "minu, granatu, bombu, raketu danas ima 10 kupaca po jednom komadu".

Vučić je najavio i da će Vojska Srbije dobiti 11 helikoptera H145M, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiti "dvije pume".

Upitan o vojnoj snazi Srbije i Kosova, Vučić je rekao da nikada nikoga ne potcjenjuje, ali da to nije za poređenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije