Kosovo proširilo sankcije Rusiji i Bjelorusiji, evo na šta se odnose

6
AA
Kosovo proširilo sankcije Rusiji i Bjelorusiji, evo na šta se odnose
FOTO: AA / Vlada Kosova

Vlada Kosova proširila je sankcije Rusiji i Bjelorusiji, koje obuhvataju zamrzavanje imovine sankcionisanih pojedinaca, zabranu putovanja i zabranu transporta njihove robe na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ove sankcije, kojim se Kosovo uskladilo sa novim sankcijama Vijeća Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, izglasane su na sjednici Vlade Kosova, kojom je predsjedavao zamjenik premijera Besnik Bislimi u odsustvu premijera Albina Kurtija, koji boravi u posjeti SAD.

Sankcije se sastoje od zamrzavanja sredstava u Republici Kosovo sankcionisanih pojedinaca ili entiteta, zabrana putovanja u Republiku Kosovo za sankcionisana lica, zabrana pojedincima i entitetima u Republici Kosovo da stave sredstva na raspolaganje bilo direktno ili indirektno pojedincima ili sankcionisanim entitetima“, rekao je Bislimi.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti kazao je da sankcije imaju za cilj povećanje pritiska na Vladu Rusije i ekonomiju i ograničavanje resursa Kremlja za vojnu agresiju na Ukrajinu.

Vlada Kosova je, takođe, uvela sankcije Wanger grupi, neinkorporiranom privatnom vojnom entitetu sa sedištem u Rusiji, za koji je zamjenik premijera Bislimi rekao da njihove aktivnosti krše međunarodno pravo.

Kosovo je prvi put uvelo ekonomske i finansijske sankcije Ruskoj Federaciji 25. februara ove godine, dan nakon što je napala Ukrajinu.

Vlada se složila i sa prijedlogom sprovođenja međunarodnih sankcija koje je uvelo Vijeće Evropske unije u vezi sa preduzimanjem restriktivnih mjera protiv terorizma prema ISIS-u i Al-Qaedi i fizičkim i pravnim licima, subjektima ili drugim povezanim strukturama.

Prema prijedlogu Ministarstva vanjskih poslova, sankcije protiv dvije proglašene terorističke grupe, koje djeluju u Avganistanu i regionu, podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine obje organizacije i njihovih pojedinaca na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije