Napad na kosovsku policiju, eksplozija bačena s teritorije Srbije?

4
Radiosarajevo.ba
Napad na kosovsku policiju, eksplozija bačena s teritorije Srbije?
Foto: Anadolija / Napad na kosovsku policiju, 16. april 2022.

Policija Kosova saopštila je 16. aprila da su u jutranjim satima u mjestu Šarpelje kod Jarinja, graničnog prelaza sa Srbijom na sjeveru, odjeknule dvije eksplozije ali da nema povrijeđenih i da nije pričinjena materijalna šteta.

Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da su eksplozije izazvane pirotehničkim sredstvima u blizini jednog policijskog automobila. Policija pretpostavlja da su te eksplozivne naprave bačene "sa teritorije Srbije".

"Eksplozije su se dogodile u blizini policijskog automobila, a policija je bila usredsređena na spriječavanje krijumčarenja robe u toj oblasti", navodi se u saopštenju, piše Slobodna Evropa

Crna Gora: Uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Crna Gora: Uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Ovo je peti napad na policiju u poslednja četiri dana na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Incident se dogodio u dijelu koji je blizu teritorije Srbije i postoji osnovana sumnja da su ova vozila gađana sa teritorije Srbije. Policija posmatra ilegalne alternativne prelaze koji su prije izvjesnog vremena zatvoreni a koji su služili za šverc robe", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova je napadnuta i 15. aprila, a to je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja (Xhelal Sveçla). Kako je objasnio do tog napada je došlo kada je policijska ekipa krenula da preuzme smjenu na granični prelaz sa Srbijom.

Ministar Svećlja je rekao da su "različite grupe u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području".

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je 15. aprila da ovakvi napadi neće zaustaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će nastaviti da štite vladavinu prava.

On je pozvao Srbiju da osudi i ogradi se od "nasilnih terorističkih napada na policiju, od kojih su neki bili kosovski Srbi".

U međuvremenu je misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a potvrdila spremnost da podrži kosovsku policiju, ako bude potrebno i zatraženo.

Napade na Policiju Kosova je prethodno osudila Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Ambasada SAD u Prištini uz napomenu da strane ne koriste retoriku koja bi mogla da podigne tenzije.

Četiri opštine na sjeveru Kosova, Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan su sa srpskom većinom.

Policija Kosova u februaru je saopštila da je počela da zatvara nekoliko ilegalnih puteva na sjeveru koji su se koristili za krijumčarenje robe, a u cilju borbe protiv kriminala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije