Mišljenje / Borrell: Nema garancije da će se EU brzo dogovoriti oko sankcija Rusiji

16. 05. 2022. u 11:50:00 Fena

Shares: 0

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da nema garancije da će se blok od 27 zemalja moći brzo dogovoriti o novom setu sankcija protiv Rusije, jer se mala skupina zemalja na čelu s Mađarskom protivi zabrani uvoza ruske nafte.

Evropska komisija predložila je 4. maja šesti paket sankcija zbog rata u Ukrajini koji je uključivao zabranu uvoza nafte iz Rusije. Mađarska je jedna od brojnih zemalja bez izlaza na more koja uvelike ovise o ruskoj nafti, zajedno s Češkom i Slovačkom. Bugarska također ima rezerve, piše Associated Press.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će EU dati sve od sebe kako bi deblokirala situaciju.

"Ne mogu osigurati da će se to dogoditi jer su pozicije prilično jake", rekao je on danas dok se pripremao za predsjedanje sastankom ministara vanjskih poslova bloka.

Borrell je rekao “da se neke države članice suočavaju s većim poteškoćama jer su ovisnije, jer nemaju izlaz na more” i da “imaju naftu samo kroz naftovode, i to iz Rusije”.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis je rekao da je "cijela unija talac jedne države članice". Kaže da je zemljama poput Mađarske ponuđeno postepeno ukidanje ruske nafte do 31. decembra 2024. i da su "svi očekivali da će to biti dovoljno".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)