Zemlje G7 uvode nove sankcije Rusiji

7
AA
Zemlje G7 uvode nove sankcije Rusiji
Foto: EPA-EFE / Samit G7

Zemlje G7 u sklopu novog paketa sankcija Rusiji najavile su postepenu ili potpunu obustavu uvoza nafte iz Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijela kuća je nakon online samita lidera zemalja G7, kojem je prisustvovao i predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski, uputila saopćenje u kojem su nove sankcije koje će Rusiji biti uvedene zbog rata u Ukrajini.

U saopćenju je navedeno kako će lideri nastavljati podržavati Ukrajinu kako za pregovaračkim stolom tako i na terenu te da su dosad uvedene sankcije Rusiji uništile prihod ostvaren u posljednjih 15 godina.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Navedeno je kako je SAD s Evropskom unijom i zemljama G7 danas postigao dogovor o novom paketu sankcija te da će SAD uvesti sankcije za tri televizije koje su pod potpunom ili djelomičnom kontrolom ruske države.

Riječ je o Channel One Russia, Russia-1 i NTV.

Američka administracija će Amerikancima zabraniti da pružaju usluge knjigovodstva, kreditiranja i savjetovanja osobama povezanim s Rusijom, čije će posljedice osjetiti i ruska elita.

Podsjetili su kako je SAD zabranio uvoz nafte iz Rusije, a da su zemlje G7 danas donijele odluku da postepeno obustave ili potpuno zabrane uvoz nafte iz Rusije.

SAD će uvesti i nova ograničenja za uvoz proizvoda, između ostalih, drvenih materijala, industrijskih motora, rashladnr opremr i slično, a bit će uvedena i vizna ograničenja za ruske vojne zvaničnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije