Kosovo: Četiri nova slučaja oboljelih od COVID-19, ukupno 13 zaraženih

Anadolija
Kosovo: Četiri nova slučaja oboljelih od COVID-19, ukupno 13 zaraženih
Foto: AA / Covid-19

Ministar zdravlja Arben Vitia saopćio je da su na Kosovu potvrđena četiri nova slučaja zaraze novim sojem koronavirusa COVID-19, čime se broj zaraženih popeo na 13.

Vitia je obavijestio javnost da je kasno sinoć na osnovnu pristiglih rezultata testiranja potvrđeno da su još četiri nove osobe pozitivne na COVID-19.

“Sva četiri slučaja su iz sela Stubla, opština Vitina, bliska rodbina pacijenta kome je 13. marta dijagnostifikovan pozitivan Covid-19. Čitava porodica je bila u izolaciji, a Nacionalni institut za javno zdravlje testirao je i ostale članove porodice”, naveo je Vitia.

Vitia je kazao da je neophodna svijest i pomoć građana u ovoj situaciji.

“Držite se udaljenosti od drugog. Smanjite izlaze samo u hitnim slučajevima. Pridržavajte se preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje”, poručio je Vitia.

Vlada Kosova je sinoć na zahtjev ministra zdravlja odlučila da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Prema ovoj odluci, institucije Vlade Kosova dužne su da postupaju u skladu sa nacionalnim planom za reagovanje i aktiviranje funkcije za podršku u vanrednim situacijama osam (javno zdravstvo i medicinske usluge), saopćeno je iz Vlade Kosova.

Ministarstvo zdravlja odgovorno je za upravljanje proglašenom vanrednom situacijom u javnom zdravstvu.

Prema mjerama Vlade Kosova opštine Vitina, Klina i Mališevo odakle su zaraženi pacijenti stavljene su u karantin.

U subotu su zatvorene kopnene granice zbog koronavirusa. Kopnenu granicu mogu da pređu samo građani Kosova, ali svi koji ulaze na Kosovo biće podvrgnuti dodatnim ljekarskim kontroloma uz naredbu da se samoizoluju na 14 dana.

Danas je stupila na snagu i odluka o privremenom prekidu svih avioletova sa prištinskog aerodroma, osim vojnih i urgentnih medicinskih. Zatvoreni su svi restorani, kafići, pabovi i tržni centri, izuzev apoteka i prodavnica prehrambrene robe. Prekinute su sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu.

Vlada Kosova je u srijedu odlučila da se prekine nastava u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima o 27. marta dok će uz preporuke po jedan roditelj biti oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i bezbjedonosnom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije