Kako se živi u bh. komšiluku: Svaki drugi zaposleni zarađuje više od 2.000 KM

1
Fena
Kako se živi u bh. komšiluku: Svaki drugi zaposleni zarađuje više od 2.000 KM
Foto: Twitter / Euri / Ilustracija

Svaki drugi zaposleni u Hrvatskoj zarađuje više od hiljadu eura (oko 2.000 KM) mjesečno, piše u ponedjeljak, 23. oktobra, Večernji list.

Četvrtina zaposlenih, odnosno oko 420 hiljada radnika, zarađivala je do 763 eura neto, dok je deset posto najbolje plaćenih imalo mjesečne plaće iznad 1.772 eura neto. Na donjem kraju piramide deset posto najslabije plaćenih dobilo je tri puta manje, do 651 euro mjesečne plaće, prenosi Hina.

Niže su plaće u godinu dana porasle oko 13 posto, u dvije godine oko 22 posto, dok je povećanje većih plaća bilo sporije i kretalo se oko deset posto u odnosu na godinu dana prije i 18 posto u odnosu na plaće isplaćene u rujnu 2021. godine.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Tekuća će godina ostati zapamćena kao jedna od godina s najsnažnijim povećanjem plaća u Hrvatskoj, ne računa li se razdoblje visoke inflacije s početka 90-ih godina, pa je, primjerice, ovogodišnja augustovska neto plaća oko 14 posto iznad plaća u 2022., a u bruto iznosu viša je oko 16 posto.

Manjak radnika učinio je svoje te su konačno i hrvatski poslodavci, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, shvatili da bez većih plaća neće moći zadržati ni strance, a kamoli domaće ljude. Hrvatsko udruženje poslodavaca procjenjuje da Hrvatskoj "u ovom trenutku nedostaje najmanje 200.000 stranih radnika kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada".

Stoga traže još snažnije porezno rasterećenje plaća od najavljenog za početak iduće godine temeljem kojega bi niže plaće mogle porasti do 40-ak eura, a srednje šest ili sedam eura. Zasad je samo Grad Bjelovar najavio dodatno smanjenje poreza na dohodak za dva postotna boda.

"Iznimno je važno rasteretiti dohodak visokokvalificirane radne snage te promovirati njeno zapošljavanje kako bismo razinu produktivnosti po radnom satu podigli sa samo 68 prosjeka EU", navodi glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije