Josipović: Komšić je neupitan član Predsjedništva BiH, ne može Hrvatska odlučivati umjesto BiH

8
Radiosarajevo.ba
Josipović: Komšić je neupitan član Predsjedništva BiH, ne može Hrvatska odlučivati umjesto BiH
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ivo Josipović u Sarajevu

Bivši predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, istakao je u nedavnom intervjuu za Mrežu da prava Hrvata u Bosni i Hercegovini treba rješavati unutar te zemlje, naglašavajući da Hrvatska ne može umjesto BiH donositi odluke.

Smatra Željka Komšića neupitnim članom Predsjedništva BiH i ističe da svaki Hrvat u BiH ima legitimno pravo odabrati politiku koju želi. Josipović je ukazao na postojanje nepovjerenja između Bošnjaka i Hrvata, koje smatra dijelom političkih interesa.

Govoreći o odnosima između Hrvatske i BiH, Josipović je istakao da su obje zemlje usmjerene prema zajedničkom članstvu u Europskoj uniji. Ipak, prepoznaje ozbiljne podjele u bh. društvu na etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj razini te izražava potrebu za mudrim političkim potezima kako bi se te podjele prevazišle.

Duraković o incidentu u Potočarima: Muškarac sa beogradskim tablicama prijetio 'Pobiću vas sve'

Duraković o incidentu u Potočarima: Muškarac sa beogradskim tablicama prijetio 'Pobiću vas sve'

„Prije bih rekao da je to možda na razini verbalnog nego možda suštinskog. Bilo je nekih izjava koje su i s jedne i s druge strane digle prašinu, ali kad gledamo strateški, u budućnost, onda vidimo da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju isti cilj – zajedničko članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je on, dodavši da Bosna i Hercegovina može s punim povjerenjem gledati na ulogu Hrvatske u procesu pristupa Evropskoj uniji.

Josipović smatra da međunarodna zajednica može pomoći, ali konačna odgovornost leži na bh. političarima. Na pitanje o ulozi Hrvatske u unutarnjim pitanjima BiH, Josipović je oprezan i ističe da je na bh. političarima i izbornom tijelu da donesu odluke.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju i veliča tzv. herceg-bosnu

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju i veliča tzv. herceg-bosnu

„Tu međunarodna zajednica može nešto pomoći, ali ne može ni ona, a ni susjedi, posao odraditi umjesto Bosne i Hercegovine“, smatra bivši hrvatski predsjednik.

Također, naglašava važnost dijaloga među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima u BiH kako bi se pronašao kompromis.

Na pitanje jesu li Hrvati u Bosni i Hercegovini majorizirani, odgovara: „Nevažno je šta ja mislim o tome, bitno je šta Hrvati u Bosni i Hercegovini misle. Razgovori Srba, Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini trebaju početi od toga - šta vi mislite o tome. Te odnose vam neće niko riješiti sa strane, bez obzira šta neko govorio. Morat ćete naći kompromis, bez toga nema sreće“.

Josipović se osvrće i na aktualne političke odnose u regiji, uključujući partnerstva između lidera poput Dragana Čovića i Milorada Dodika.

„Ja bih tu bio oprezan. Nije riječ o istoj vrsti odnosa. Neko ko je dužnosnik u Hrvatskoj razgovara sa svima u Bosni Hercegovini koji imaju izborni legitimitet. S druge strane, legitimno je zapitati se šta je to što veže Čovića i Dodika – to bi se u prvom redu morali zapitati bošnjački političari. Dodika i Milanovića ne veže ništa posebno. Ne znam nijednog hrvatskog političara koji želi otcjepljenje ili pripojenje nekog dijela Bosne i Hercegovine, ili nekog ko radi na uspostavi trećeg entiteta“.

Burna debata u Srbiji: 'Ministar u BiH Nenad Nešić ne zna da ne može da živi na dva mjesta'

Burna debata u Srbiji: 'Ministar u BiH Nenad Nešić ne zna da ne može da živi na dva mjesta'

Na kraju, Josipović govori o svojim aktivnostima izvan politike, uključujući bavljenje muzikom, te izražava zabrinutost zbog sukoba između hrvatskog predsjednika i premijera, smatrajući da šteti Hrvatskoj.

„Oni imaju ustavnu dužnost surađivati. Govorio sam ranije i da bi Ustavni sud mogao upozoriti na stanje neustavnosti, jer ako predsjednik i premijer ne sarađuju, stanje nije redovito. Taj njihov sukob je lične naravi i šteti Hrvatskoj“, zaključio je Josipović, za FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije