Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju i veliča tzv. herceg-bosnu

26
Radiosarajevo.ba
Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad: Zločinac Dario Kordić opet sije mržnju i veliča tzv. herceg-bosnu
Foto: Arhiv / Dario Kordić

Nacional je protekle sedmice analizirao profil Darija Kordića, osuđenika Haškog suda zbog masakra bošnjačkih civila u selu Ahmići 1993. godine, na Facebooku, gdje se predstavlja kao "političar" i "general", veliča Herceg-Bosnu te širi strah i mržnju prema migrantima i LGBT zajednici.

"Kad čovjek čuje ime Dario Kordić, riječ nestane jer je Djelo jače! Pridruži se stranici hercegbosanskog heroja", svoji u "uvodu" naslovnice profila koju krase dvije Kordićeve fotografije: veća, ratna, iz vremena najžešćih okršaja HVO-a i Armije BiH kada je počinjen masakr zbog kojeg je osuđen, te manja, snimljena nakon što je 2014. prijevremeno pušten s odsluženja kazne na 25 godina zatvora na koju ga je osudio Haški sud; na toj fotografiji Kordić s trijumfalno uzdignutim rukama pozira pred hrvatskom zastavom. "15.000 fanova na službenoj Facebook stranici – Dario Kordić – hvala, prijatelji", natpis je u zaglavlju pored Kordićeve ratne fotografije, stiliziran sjajnim zlatnim slovima.

Kordićeve objave na Facebooku mogu se grupirati u četiri najčešće tematske skupine: veličanje Herceg-Bosne, mržnja prema LGBT zajednici, strah od migranata i napadi na antifašističko nasljeđe u Hrvatskoj. Tako je Kordić 8. maja 2022. prenio tekst desničarskog portala Sloboda.hr s naslovom "Kako su antifašisti ‘oslobađali’ Zagreb i Zagrepčane od života i imovine", uz komentar: "Živim ljudima vadili srce, jetre i maternice te ubijali siročad. Dijelite dalje‼️" Nekoliko mjeseci kasnije, 4. februara 2023., Kordić je prenio objavu predsjednika zagrebačke podružnice Hrvatskih suverenista Frane Čirka, koji je LGBT aktiviste grafički i izrijekom usporedio s Orcima, nasilnim čudovištima iz filmske trilogije Petera Jacksona Gospodar prstenova, snimljene po znamenitom romanu britanskog pisca J. R. R. Tolkiena.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

U maju prošle godine Kordić je prenio objavu Frane Čirka, koji je, pak, prenio jedan drugi post u kojemu se anonimna žena "zahvaljuje dečku koji je jučer oko 15 sati bio u autobusu 176 i priskočio u pomoć mojoj kćeri koju je" – tvrdi ne navodeći dokaze – "napao Nepalac". Čirko je komentirao, a Kordić prenio: "Glavno da je nama Vlada RH omogućila neograničeni uvoz ovakvih dostavljača hrane, kako nam se wok i cheeseburger ne bi ohladili. Ovo su ionako nuspojave koje su sasvim normalne na civiliziranom Zapadu… Zabrana uvoza niskoobrazovane radne snage iz Afrike i Azije – odmah!"

Naročito je neugodno sugestivna Čirkova objava od 20. juna prošle godine, u kojoj je taj političar hrvatske parlamentarne stranke prenio kratki video, snimljen kamerom iznad vrata i vrlo vjerojatno namješten, u kojemu čovjek crne boje kože pokušava oteti bijelu djevojčicu. "Suživot sa stranim radnicima – uskoro i u vašoj ulici, a ne samo u Bordeauxu", komentirao je Čirko ispod videa. "Vlada RH", nastavio je, "vrijedi li uvoz stranih radnika (su)života u gradovima u kojima bi naša djeca trebala sa strahom izlaziti na ulicu, gledajući nalazi li se u blizini neki od ‘stranih radnika’, kao što je slučaj u ovome videu?"

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić kleči na trgu u Zagrebu: Moli za predbračnu čistoću i čednost

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić kleči na trgu u Zagrebu: Moli za predbračnu čistoću i čednost

Kordić je prenio još nekoliko Čirkovih objava u kojima se ovaj ruga stranim radnicima u Hrvatskoj i pokušava ih prikazati kao opasne nasilnike. Posljednju je objavio 2. januara, prenoseći Čirkov video snimljen u novogodišnjoj noći na Trgu bana Jelačića. "Katastrofa", čuje se kako kaže snimatelj dok kamerom registrira ljude tamnopute boje kože koji se vesele Novoj godini.

Facebook objave zločinca Kordića
Foto: Nacional.hr: Facebook objave zločinca Kordića

Kordić ne prenosi samo statuse drugih autora, ponajviše one Hrvatskih suverenista. U junu prošle godine objavio je na Facebooku i autorski status, ilustriran svojom fotografijom sklopljenih ruku s krunicom, kako zaneseno i smjerno gleda u daljinu, prema nebu. "Kordića brani istina", piše uz fotografiju, uz tekst izvjesnog fra Marija Knezovića, koji pokušava opravdati Kordićevu, kako je zove, "takozvanu izjavu" objavljenu deset dana ranije, 10. juna 2023., u kojoj je Kordić ustvrdio kako bi ponovio sve što je činio u ratu.

Lidija Bradara, Dario Kordić i Dragan Čović
Foto: HDZ BiH: Lidija Bradara, Dario Kordić i Dragan Čović

Podsjećamo, Dario Kordić, ratni zločinac osuđen je na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, prije svega u Ahmićima (ubijeno više od 116 stanovnika sela među kojima su starci, žene i djeca).

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju. 

Kompletan tekst Nacionala čitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije