Jadranka Kosor o neustavnom danu RS: "Ne u ime mnogih od nas..."

5
Radiosarajevo.ba
Jadranka Kosor o neustavnom danu RS: "Ne u ime mnogih od nas..."
Foto: EPA-EFE / Jadranka Kosor

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka na svom Twitter profilu komentirala je proslavu neustavnog dana RS, 9. januara.

"Proslavu neustavnog dana RS uveličao je jučer i glavni partner u vladajućoj koaliciji, presudan za opstanak Vlade u RH. Dakle; na proslavi u RS bio je i predstavnik hrvatske vlasti. To je službena politika RH prema BiH? Ne u ime mnogih od nas", poručila je Kosor. 

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Podsjetimo, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH je na svečanosti u Banjoj Luci organiziranoj u povodu obilježavanja tzv. dana RS kazao kako je BiH “jednaka ideji o ustaškoj državi iz prošlog stoljeća” pa je stoga neprihvatljiva za Srbe.

“Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”, kazao je Dodik kojemu su SAD ranije prošle sedmice nametnule sankcije zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja njenog ustava. Poručio je kako ga sankcije neće zastrašiti i zaustaviti, zahvalivši Srbiji na podršci koju tamo ima.

"Obilježavanje dana RS 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće", navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit o proslavi godišnjice RS.

Iz Američke ambasade pozvali su sve političke lidere da postupe u skladu sa odlukama suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije