Kosor hrabro ispričala o traumama s ocem i očuhom: "Radi toga sam razvila..."

1
Radiosarajevo.ba
Kosor hrabro ispričala o traumama s ocem i očuhom: "Radi toga sam razvila..."
Printscreen / Jadranka Kosor

Gostujući u podcastu Ženska strana Marije Pajić na portalu Žena.hr, prva žena na čelu hrvatske vlade Jadranka Kosor, otvoreno je progovorila o detaljima nimalo idiličnog djetinjstva, diskriminaciji od malih nogu ali i preprekama s kojima se morala nositi kao žena na visokoj funkciji.

"Bez posla, ne znam živjeti i mnogi ljudi koji me poznaju kažu da se ne znam odmarati. Međutim, ja im vrlo često odgovaram da se ja odmaram radeći - i to je zaista tako", rekla je žena koja završila pregovore za pristup Europskoj uniji.

Upravo je to bila okosnica njene knjige 'Premijerka', dok je na nagovor urednika pisala i o djetinjstvu i općenito životu, a sada priprema svojevrsni nastavak.

ViK objavio spisak: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

ViK objavio spisak: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

"Ideja je upravo ta da nastavim pisati o svemu onome što sam preskočila vezano za moj privatni, ali i politički život. Naime, u prvoj sam knjizi samo naznačila neke od teških trenutaka u mom političkom životu, a koji su zapravo česti i ponavljaju se mnogim političarima, posebice se događaju ženama u politici", kaže Kosor.

Dalje je pojasnila:

"Moje je djetinjstvo bilo sasvim nespecifično, prije svega zbog toga što nikad nisam upoznala svog oca. Moji su se roditelji razveli kad sam imala samo dvije godine. Moj me otac nakon toga više nikad nije htio vidjeti", otkrila je knjizi. Situaciju je dodatno otežala sredina.

"Mene je to na neki način obilježilo, ja sam silno patila kao dijete zbog svega toga;. Mene su djeca u prvom razredu tukla zato što nemam tatu. Svi su drugi imali mamu i tatu, a ja jedina nisam imala tatu i nisam to nikako mogla objasniti", rekla je Kosor.

Ali, već tada je pokazala da se time neće miriti, piše Net.hr.

"To je prestalo kad sam se ja počela tući, doslovce sam se tukla s dečkima. Jedan sam dan došla razdrapanih hlača - o tome sam isto pisala - poderane smeđe samt hlačice, nove novcate", navela je Kosor.

Rana iskustva su je očvrsnula:

"Poslije sam, nažalost, imala i očuha koji je na drugi način bio nasilan. To je bilo jedno strašno, traumatično iskustvo gdje sam ga ja s 14 godina izbacila iz kuće. Nisam ja sebe psihoanalizirala, niti sam ikad išla kod psihoanalitičara, ali sam vjerojatno radi svega toga razvila jedan specifičan odnos spram muškaraca. Rano sam shvatila da sam ja, a to se naravno odnosi na i na sve druge djevojčice, djevojke i žene, potpuno ravnopravna te da se za sebe znam i mogu izboriti", potvrdila je Kosor te je zaključila da joj je to pomoglo i kasnije u političkom životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije