Izbori u Srbiji | SNS proglasio pobjedu, Vučević kaže da nisu osvojili samo četiri općine

7
Radiosarajevo.ba
Izbori u Srbiji | SNS proglasio pobjedu, Vučević kaže da nisu osvojili samo četiri općine
Foto: Anadolija / Miloš Vučević

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević obratio se medijima u nedjelju navečer, 2. maja, iz štaba ove stranke i proglasio pobjedu na lokalnim izborima, naglasivši da SNS nije osvojio samo četiri općine.

Podsjetimo, na lokalnim izborima koji se održani u Srbiji, građani nama susjedne države birali su odbornike u 89 gradova i opština, među kojima su i Niš, Čačak, Valjevo.

Vučević je potvrdio informacije da je izlaznost između 43 i 50 posto.

Saša Magazinović: 'Ovo je pravi razlog zašto odugovlače s legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe'

Saša Magazinović: 'Ovo je pravi razlog zašto odugovlače s legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe'

"Naša lista Aleksandar Vučić - Srbija sutra, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu je odnijela pobjedu u svim gradovima i opštinama. To je i razumljivo zbog nacionalnog sastava tih opština", rekao je Vučević.

Onda je najoštrije osudio sve one koji su vršili nasilje i nastojali spriječiti građane da glasaju.

Haos i neredi na izborima u Srbiji. Ima uhapšenih zbog glasača iz Bosne i Hercegovine

Haos i neredi na izborima u Srbiji. Ima uhapšenih zbog glasača iz Bosne i Hercegovine

"Nadam se da će svi odgovarati pred licem pravde. To ne možete da radite u demokratskim društvima... To nije moguće", kazao je Vučević.

Izbori u Srbiji su prošli u naredu i haosu. U Novom Sadu, kod zgrade Sajma, došlo je do okršaja policije i opozicionih aktivista koji su pokušali da uđu u zgradu Sajma u kojoj se nalazio kol centar SNS-a.

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu).

Među njima su učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mjesta, propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem (na jednom biračkom mjestu na Novom Beogradu kontrolni listić nije potpisan od strane prvog birača), kašnjenje sa otvaranjem biračkih mjesta, glasanje u ime drugog lica (na jednom biračkom mjestu u Nišu).

I ove izbore u Srbiji prate brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnci opozicije pokušali ući u prostorije velesajma tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova. Od policije su, uz naguravanje, zahtjevali da intervenira, prenose srbijanski mediji.

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Predsjednik Srbije i član SNS-a Aleksandar Vučić je ranije tokom ove večeri na ulazu u izborni štab komentirao to što se narod tuče na ulicama, na šta je odgovorio da batinaši tuku poštene ljude.

"Ne tuče se narod, batinaši tuku poštene ljude. Pobijedit ćemo vas ubjedljivije nego prošli put. Da znate da uvijek govorim istinu, kao što sam rekao za Real Madrid", rekao je Vučić, prenosi RTRS.

Predsjednica Skupštine Srbije i potpredsjednica Središnjeg odbora SNS-a Ana Brnabić potvrdila je da stranka ima pozivni centar, ustvrdivši da tu nema ništa protuzakonito.

"Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i dobro je organizirana. U čemu je problem?", upitala je Brnabić.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkaš uhapsila građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši, gradića u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte ovaj haos i nerede tokom dana u komšiluku Bosne i Hercegovine...:

I glasačku snagu koja je stigla u Srbiju iz naše zemlje:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije