Izbori u Srbiji | Zatvorena birališta, Aleksandar Vučić rekao da su batinaši tukli poštene ljude

10
Radiosarajevo.ba
Izbori u Srbiji | Zatvorena birališta, Aleksandar Vučić rekao da su batinaši tukli poštene ljude
Foto: Tanjug / Aleksandar Vučić na lokalnim izborima

Na lokalnim izborima koji se održani u nedjelju, 2. juna, u Srbiji, građani nama susjedne države birali su odbornike u 89 gradova i opština, među kojima su i Niš, Čačak, Valjevo.

Biračka mjesta zatvorena su u 20 sati.

Prema posljednjem presjeku u Beogradu je do 19 sati glasalo 42,2 posto birača, saopštio je CeSID.

Nesreća na hrvatskom moru: Sudarila se dva vodena skutera, sudionici teško povrijeđeni

Nesreća na hrvatskom moru: Sudarila se dva vodena skutera, sudionici teško povrijeđeni

U Novom Sadu izlaznost je do 19 sati bila 46,3 posto, a u Nišu 44,4 posto.

Izbori u Srbiji su prošli u naredu i haosu. U Novom Sadu, kod zgrade Sajma, došlo je do okršaja policije i opozicionih aktivista koji su pokušali da uđu u zgradu Sajma u kojoj se nalazio kol centar SNS-a.

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu).

Među njima su učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mjesta, propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem (na jednom biračkom mjestu na Novom Beogradu kontrolni listić nije potpisan od strane prvog birača), kašnjenje sa otvaranjem biračkih mjesta, glasanje u ime drugog lica (na jednom biračkom mjestu u Nišu).

I ove izbore u Srbiji prate brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnci opozicije pokušali ući u prostorije velesajma tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova. Od policije su, uz naguravanje, zahtjevali da intervenira, prenose srbijanski mediji.

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Predsjednik Srbije i član SNS-a Aleksandar Vučić je na ulazu u izborni štab upitan da prokomentariše to što se narod tuče na ulicama, na šta je odgovorio da batinaši tuku poštene ljude.

"Ne tuče se narod, batinaši tuku poštene ljude. Pobijedit ćemo vas ubjedljivije nego prošli put. Da znate da uvijek govorim istinu, kao što sam rekao za Real Madrid", rekao je Vučić, prenosi RTRS.

Predsjednica Skupštine Srbije i potpredsjednica Središnjeg odbora SNS-a Ana Brnabić potvrdila je da stranka ima pozivni centar, ustvrdivši da tu nema ništa protuzakonito.

"Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i dobro je organizirana. U čemu je problem?", upitala je Brnabić.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkaš uhapsila građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši, gradića u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte ovaj haos i nerede tokom dana u komšiluku Bosne i Hercegovine...:

I glasačku snagu koja je stigla u Srbiju iz naše zemlje:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije