Haos i neredi na izborima u Srbiji. Ima uhapšenih zbog glasača iz Bosne i Hercegovine

7
Radiosarajevo.ba
Haos i neredi na izborima u Srbiji. Ima uhapšenih zbog glasača iz Bosne i Hercegovine
Foto: Printscreen / Haos i neredi na izborima u Srbiji

Dio opozicije bojkotira u nedjelju, 2. juna, ponovljene lokalne izbore u Beogradu na kojima se prema anketama očekuje pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Novi izbori uslijedili su nakon što SNS nije uspio formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. decembra 2023. za koje opozicija tvrdi da su pokradeni izborni inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su potvrdili i međunarodni promatrači.

Opozicija je na izbore, ponajprije u Beogradu, izašla podijeljena, a neke stranke su se odlučile se bojkot tvrdeći da vlast nije osigurala fer uvjete.

Bursać: Hoće li Schmidt pogurati stvaranje Trećeg entiteta, odnosno Herceg-Bosne 2?

Bursać: Hoće li Schmidt pogurati stvaranje Trećeg entiteta, odnosno Herceg-Bosne 2?

Opozicijski političari vjeruju da bi pobjedom na izborima u Beogradu, ali i u većim gradovima Novom Sadu i Nišu, uspjeli narušti vlast SNS-a predsjednika države Aleksandra Vučića, dužu od jednog desetljeća.

Osim u Beogradu, izbori se održavaju u još 66 gradova i općina i 23 gradske općine.

I ove izbore u Srbiji prate brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnci opozicije pokušali ući u prostorije velesajma tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova. Od policije su, uz naguravanje, zahtjevali da intervenira, prenose srbijanski mediji.

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu i najavio odakle će doći na 'svesrpski sabor'

Predsjednica Skupštine Srbije i potpredsjednica Središnjeg odbora SNS-a Ana Brnabić potvrdila je da stranka ima pozivni centar, ustvrdivši da tu nema ništa protuzakonito.

"Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i dobro je organizirana. U čemu je problem?", upitala je Brnabić.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkaš uhapsila građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši, gradića u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte ovaj haos i nerede tokom dana u komšiluku Bosne i Hercegovine...:

I glasačku snagu koja je stigla u Srbiju iz naše zemlje:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije