Brzo i bez čekanja: Autocestom kroz BiH i Hrvatsku s jednim tagom, uskoro i kroz Srbiju

0
Radiosarajevo.ba
Brzo i bez čekanja: Autocestom kroz BiH i Hrvatsku s jednim tagom, uskoro i kroz Srbiju
Foto: M.M./Radiosarajevo.ba / Autocesta A-1 i gužva prema Bradini

Uštede u vremenu, bolji protok cestovnog saobraćaja, jačanje ekonomske saradnje, smanjenje gužvi, ali i emisija štetnih plinova iz automobila..., sve su ovo prednosti koje donosi interoperabilnost elektroničkih sistema naplate cestarine u BiH i Hrvatskoj, a iza svega stoji inicijativa koju su ovih dana realizirali JP Autoceste FBiH d. o. o. Mostar i Hrvatske autoceste d. o. o. (HAC).

Vodstvo JP Autoceste FBiH d. o. o. Mostar potpisalo je s Hrvatskim autocestama d. o. o. (HAC) aneks memoranduma o poslovnoj suradnji u cilju primjene interoperabilnosti elektroničke naplate cestarine, a namjera je poboljšanje protoka saobraćaja te podizanje razine kvalitete usluga za sve vozače, neovisno o tome kojom se dionicom autoceste koriste, piše BIH izdanje Večernjeg lista.

Niz pogodnosti

"Uspješno smo završili povezivanje s Hrvatskim autocestama. Puštanje sistema u rad očekujemo do kraja juna. Tada će vozači moći u potpunosti iskoristiti pogodnosti koje pruža interoperabilnost elektroničkih sistema naplate cestarine u objema zemljama. Jednostavno, ne morate više kupovati poseban TAG uređaj, već ćete imati jedan koji ćete koristiti za elektroničku naplatu cestarine u BiH, a njime ćete moći plaćati cestarinu i u Hrvatskoj - kazao je Denis Lasić, v. d. direktora JP Autoceste FBiH.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Kada je riječ o pogodnostima navedenog rješenja, ono će, osim pogodnosti za vozače osobnih automobila, ojačati saobraćajnu, ali i ekonomsku vezu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što će ipak unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH najavilo je i kako će u predstojećem razdoblju pružiti detalje informacije korisnicima o registraciji i novim mogućnostima elektroničke naplate cestarine.

Model koji je već tokom testnog razdoblja operativan u Federaciji, a bit će uskoro i Hrvatskoj, takav je da svi oni vozači koji žele neometano putovati autocestama u FBiH i Hrvatskoj u vrlo kratkom vremenu mogu obaviti registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/korisničkog računa. Nakon toga mogu ubuduće neometano putovati koristeći jedan TAG uređaj. No, Autoceste Federacije BiH, potvrdio nam je Lasić, idu i dalje te namjeravaju od jeseni dodatno pojednostaviti proceduru omogućavanjem elektroničke registracije, a to znači da se vozači neće morati zaustavljati na nekoliko minuta kako bi obavili registraciju, što je trentno rješenje. Kada je u pitanju RS, podsjeća, model je već operativan duže vrijeme. Istovremeno, sada se kreće i u realizaciju sličnog modela sa Srbijom te se planira ustroj radnih skupina koje će usuglasiti sve potrebne detalje. Treba pritom podsjetiti i kako je nedavno u Beogradu potpisan memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektroničku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ugovor su tada potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS-a Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Dolaskom nove Uprave JP Autoceste FBiH poseban fokus je, istaknuto je iz ovoga preduzeća, stavljen na elektroničku naplatu cestarine, na povećanje sigurnosti prometa i smanjenje gužve na autocestama, piše Večernji.

Lijepe vijesti: Od juna se može sa istim tagom ići kroz Hrvatsku i BiH

Lijepe vijesti: Od juna se može sa istim tagom ići kroz Hrvatsku i BiH

"Nakon što su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti elektroničke naplate cestarine, koja se ogleda u jedinstvenom TAG uređaju za autocestu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te potpisani memorandum o poslovnoj suradnji s HAC-om u Hrvatskoj, u konzultacijama i u dogovoru s federalnom ministricom prometa i veza proširili smo ovaj projekt i s Putevima Srbije i tako nastavili s dobrom praksom unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika u regiji", izjavio je Lasić.

Značaj za vozače

Realizacija spomenutih inicijativa još je jedan pokazatelj aktivnog pristupa JP Autoceste Federacije tematici ubrzanja protoka saobraćaja, a što ipak sa sobom otvara i niz drugih prednosti. Takvo što naročito će doći do izražaja tokom ljetne sezone, kada se, očekivano, podiže nivo saobraćaja na svim prometnicama, pa tako i na autocestama, te je od iznimne važnosti izbjeći bilo kakva duža zadržavanja, a to bi u pravilu značilo izbjegavanje scenarija da se tokomnajtoplijih dana vozači zaustavljaju u kolonama. Nije naodmet uputiti i na psihološki značaj navedenih rješenja, koja vozačima sada omogućuju opuštenije putovanje uz znatno nižu razinu stresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije