Ivica Dačić napravio skandal: Verbalno napao europskog komesara!

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić napravio skandal: Verbalno napao europskog komesara!
Foto: EPA-EFE / Ivica Dačić

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je napravio incident tokom susreta premijerke Ane Brnabić sa komesarom za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Olivérom Várhelyom.

Kako navodi online izdanje dnevnog lista Blic, Dačić je verbalno napao komesara. Na osnovu toka razgovora nije se dalo naslutiti da će se to desiti. Ali, nakon sat vremena Dačić se grubo obratio Várhelyiju.

"Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gdje je došao, da šuti dok neko otima srbijanske manastire na Kosovu, da šuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije", rekao je izvor poznat Blicu.

Brnabić, ministrica za Europsku uniju Jadranka Joksimović i ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović su bili u čudu.

Zatim je Várhelyi uključio mikrofon i poručio Dačiću sljedeće:

"Ja sam jedini europski komesar koji je reagovao na takse. Osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori. Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i, konačno, došao sam ovdje da vam pomognem."

Onda je prišao Brnabić, rukovao se s njom i napustio prostoriju.

Kako je kazao Dačić za Blic, nije napao Várhelyija, već Europsku niju.

"Napao sam Evropsku uniju zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni", istakao je.

Tvrdi da je komesaru Europske unije poručio da srbijansku opoziciju pita kakav im je stav o Europskoj uniji, Kosovu, Briselskom sporazumu, Krimu i drugim pitanjima.

"Slušao sam Ollija Rehna, Štefana Fülea, Johannesa Hahna, ali slabo smo se pomerili napred", dodao je Dačić.

Pokušavajući da ublaži ono što se desilo, istako da mu je rekao da su on i njegova zemlja prijatelji Srbije i da mu želi sreću.

Prema riječima Dačića, izrevoltiran je time što Várhelyova tema nije samo metodologija, već i regija, vanjskopolitička i druga pitanja, navodi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije