Srbija / Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea

13. 10. 2019. u 13:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 79

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

„Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je podsjetio da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i Vinston Čerčil „za umješnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umijeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrijednosti“.

On je dodao da je dobitnik Nobela za književnost i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.

„Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju“, istakao je Dačić.

On je izrazio nadu da će ove institucije imati i snage da prepoznaju pripovjedače koji donose novine i različitost u svojim djelima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Peteru Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako je obrazloženo, njegovog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja."

NEMA KOMENTARA