Javne ličnosti o nagradi Peteru Handkeu: Nobelov komitet bez integriteta

Radiosarajevo.ba
Javne ličnosti o nagradi Peteru Handkeu: Nobelov komitet bez integriteta
Foto: Radiosarajevo.ba/Vanja Čerimagić/Eberhard Karls Univerzitet / Suljagić, Ćurak, Šehić, Karić, Borić-Stojić

Odluka da Nobelova nagrada za književnost bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu izazvala je mnoštvo reakcija. U Bosni i Hercegovini nisu izostali komentari brojnih javnih ličnosti, među kojima su intelektualci, profesori, književnici i drugi.

Neki od njih iskoristili su društvene mreže da izraze svoj stav o ovoj odluci. Za izdvojiti je Twitter objavu dekana na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Emira Suljagića.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Na upit objavljen na zvaničnom Twitter profilu Nobelove nagrade: Da li ste pročitali neku od knjiga ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea? - Suljagić je odgovorio sljedećim riječima:

"Ne, bili smo zauzeti posmatrajući kako naše porodice i prijatelje zakopavaju u masovnim grobnicama za koje je on (op. a. Handke) negirao da postoje."

Profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Nerzuk Ćurak na Facebooku javnosti se obratio pjesmom koju je nazvao Buduće zimsko putovanje Petera Handkea u Srbiju. Napisao je:

Trin’estoga dana januara,
Godine okrugle iza ove,
Forsiranja zimskog Dunava i Save,
Brodom kojeg zovu Slobodanom
A njegovog kapetana srpskim radikalom,
Stupit će Handke na sveto srpsko tlo
Čekat će ga a ko drugi do Alek Vučić Zlo

Novine, portali i TV kanali
Monstruozni AV-ovi rafali
Pratiće posjetu velikog pisca
Ponavljati mizanscen Gebelsa lisca
Onaj kada Adolf prima Hamsuna
Starac opčinjen ibermenšem
Kao Handke Miloševićem.

Rugat će se žurnalistički pacovi
Novinarskoj istraživačkoj gospodi
Šta je fakcija Roya Gutmana
Za fikciju Petera Handkea
Šta je genocid s kraja stoljeća
Spram pravde za Srbiju jednog skorojevića

Zato ga zovemo po starom kalendaru
U našu zemlju što ratovala nije
Da književnost stavimo na mjesto historije
Da naša djeca znaju šta je bilo
Da je bilo ono što je Handke snio:

Mirna pitoma zemlja
Pupak svijeta prapočelo svemira
Evo Đuretića, evo mitologa
Kako sriče tajnu neporecivu
Da je Handke stara srpska loza,
najvjerovatnije oko Sarajeva.

Ćirilica gada Milomira ovjerit će historijski nalaz
Da živimo apsolutni ljudski zalaz
Nemoć da sljubimo pisca i djelo
U cjelinu zvanu ljudsko remek djelo.

Mantraćemo iz doba u doba
Dva su svijeta različita
Uzas praznine i Pravda za Srbiju,
Putovanje Moravom i Drinom
Nije pis’o Handke nobelovac
Nego zna se Vučić moreplovac
Uvijek spreman da podnese žrtvu
za Srbiju, za Srbiju.

I kada se, tog 13-og dne,
Približi ponoć prije vatrometa
Predsjednik s nadimkom Čista Patetika
Poklonit će Slobinoj svjetskoj hulji
Da vasiona o tome bruji
Jedan penthouse u Begišu na vodi

Da ne mora nazad Savom i Dunavom
Da opjeva novog srpskog kralja
Aleksandra rasnog mirovnjaka
Da zatamni boravak na Jevrejskom groblju
I Predsjednika u fašističkom snoplju

Zna to Peter, ima moćne ruke
Jednom piše drugom historiju briše
Kakav trijumf moćnog literata
Veličanje ljudskog sunovrata
U režiji Nobel komiteta
Komiteta bez integriteta.

Režiserka i glumica Hasija Borić-Stojić je iskoristila društvene mreže da pozove na potpisivanje peticije kojom će se zahtjevati oduzimanje Nobelove nagrade književniku koji je negirao zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom posljednjeg rata, te branio lik i djelo Slobodana Miloševića.

"Narode Bosne i Hercegovine, drage kolege pisci, umjetnici, pridružimo se Majkama Srebrenice koje zahtjevaju da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada! Molim onoga ko zna kako se potpisuje peticija da to napravi, a ostale da podjele ovaj post, IMAJMO DOSTOJANSTVA", poručila je Borić-Stojić.

Nešto ranije, ispričala je dešavanja na promociji Handkeove knjige u Parlamentu Austrije, a kojoj je prisustvovala.

"Dragi moji, znam da će se Komitet predomisliti, ali ako neće, ispričat ću vam ovo: U Parlamentu Austrije je bila promocija Handkeove knjige Pravda za Srbiju. Tek je bio osnovan Sud u Den Haagu. Izjavio je novinarima da Karadžićeva poezija nije ništa slabija od Ilse Aichinger (Židovka na koncentracionom logoru) ili Petera Kolariča. Ja ne budi lijena odem u biblioteku i nađem Radovanovu knjigu pjesama i prevedem onu čuvenu gdje on, kada je došao kao mladić u Sarajevo, sanja kada će Sarajevo gorjeti. Ovaj njegov mladićki san, kao što vam je poznato ispunio se.

Handkea sam napala već ispred Parlamenta. Bijaše tu jedan, bezbeli da mu čuva leđa. Na promociji sam pročitala Radovanovu pjesmu i rekla: Gospodine Handke, ako Vam se toliko sviđa poezija, predlažem Vam da odete u Haag i tamo da promovirate knjigu. Salom se prolomio gromoglasan aplauz, jedan od najdražih u mom životu", prisjetila se Borić-Stojić.

Svoja mišljenja po ovom pitanju sučelili su poznati književnici Miljenko Jergović i Faruk Šehić. Jergovićev stav je izazvao oštru reakciju Šehića.

Sarajevski književnik sa zagrebačkom adresom istakao je:

"Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za šta drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, kazališne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu. Njezinom je autoru, naime, važno što je jedan od tri najveća svjetska pisca, ili možda i najveći, kao što kaže Karl Ove Knausgaard, dobio Nobelovu nagradu za književnost."

Nedugo poslije je uslijedila reakcija Šehića na Jergovićev komentar. Preko Twittera mu je odgovorio:

"Evo ga, s one strane (iznad) dobra i zla, čovjek koji brane Petera Handkea jer time brani sebe, svoje politički neodbranjive stavove i mišljenja, kao ono da Draža Mihailović nije za njega ni pozitivna ni negativan lik."

Odluku da se Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost, osudila Dženita Karić, koja je u svojoj profesiji posvećena istraživanju historije Osmanskog carstva i istočnog Mediterana. Svoj komentar je napisala na engleskom jeziku.

"Kao Bosanci, Sirijci i Albanci nemamo privilegiju razmišljati o imenima kao što Chomsky (op. a. Noam Chomsky), Handke bez da ne znamo da je ono što su mislili i napisali opljačkalo čovječanstvo. Mi nemamo tu privilegiju jer se jednostavno s njima akademski ne slažemo", navela je Karić.

Naravno, Nobelova nagrada za kontroverznog austrijskog književnika izazvala je reakcije brojnih drugih pojedinaca, organizacija i političkih stranaka u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Jedna od njih je Institut za istraživanje genocida iz Kanade koji je naglasio da će pokrenuti peticiju za oduzimanje Nobelove nagrade Handkeu.

IGK pokreće peticiju za oduzimanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Na web stranici Change.org je pokrenuta peticija za povlačenje odluke da se Nobelova nagrada za književnost 2019. godine dodijeli Handkeu zbog, kako je navedeno, njegovih radikalnih ideoloških stavova i desničarske angažiranosti. 

Do sada je više od 20.000 ljudi potpisalo peticiju, a kao razlog oduzimanja Nobelove nagrade je istaknuta i činjenica da je podržavao Miloševića, osobu koja je bila odgovorna, kako stoji u objašnjenju, za nepravednu smrt stotina hiljada nedužnih ljudi i za desetine hiljada silovanih žena i muškaraca.

Smatrajući etiku neodvojivom od književnog stvaralaštva, mnogi su javno pozvali na uskraćivanje ove prestižne nagrade za Austrijanca. U međuvremenu, pojavio se navod da se to neće desiti jer nije moguće da se to učini. Navodno je predstavnik Nobelove fondacije naglasio da njihovi statuti ne omogućavaju oduzimanje nagrade.

Majke Srebrenice traže ukidanje nagrade ovogodišnjem književnom Nobelovcu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u toku dana najavio mogućnost slanja protestnog pisma Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu. Vrlo brzo na to je odgovorio član kolektivnog vodstva zemlje iz reda srpskog naroda Milorad Dodik naglasivši da je on protiv toga i da, kako je rekao, Komšić može pisati samo privatno. Dodik je čestitao Handkeu na nagradi.

Komšić najavio slanje protestne note za Handkea, evo šta Dodik kaže o tome

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije