Hrvatska nezadovoljna zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska nezadovoljna zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu
Foto: Privatni album / Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u subotu navečer izrazilo je „začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade“ povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

„Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća“, stoji u saopćenju Ministarstva.

Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nstabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude. Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu“, ističe Ministarstvo i podsjeća da su „američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike“.

Dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, ocjenjuje MVEP u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije