Književnica Alida Bremer: Nobelova nagrada u pogrešnim rukama

Radiosarajevo.ba
Književnica Alida Bremer: Nobelova nagrada u pogrešnim rukama
Foto: Deutsche Welle / Alida Bremer

Splitska književnica Alida Bremer u tekstu za Deutsche Welle komentarisala je odluku da se Nobelova nagrada za književnost dodijeli Peteru Handkeu, te lik i djelo ovog austrijskog književnika.

U članku nazvanom Nobelova nagrada piscu koji rado pomiče granice politički korektnog - uglavnom u desno, Bremer se osvrnula, između ostalog na njegovo, kako je istakla, oduševljenje srpskim nacionalistima, čuđenje nestankom višegradskih muslimana tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i navode da je maltretirao svoju bivšu suprugu Marie Colbin.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Pisajući o Hadkeovom oduševljenju srpskim nacionalistima, navela je:

"Handke je svoja politička stajališta ugradio u svoj književna djela i to bez ikakve distance, a nije prestajao ni te svoje teze potvrđivati i u intervjuima - za one koji su možda mislili da se radi samo o književnosti. Tako da nije moglo biti nikakve sumnje da su kod njega književnost i politika isprepleteni. Međutim, sad se odjednom na sve strane tvrdi da kritičari ne smiju kritizirati to miješanje političkog i literarnog, u protivnom oni navodno nisu shvatili bit literarnoga."

Javne ličnosti o nagradi Peteru Handkeu: Nobelov komitet bez integriteta

Članak Alide Bremer je objavljen i na njemačkom servisu Deutsche Wellea. Cijelom tekstu možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije