Inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu – propala

0
Radiosarajevo.ba
Inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu – propala
Foto: RSE / Kosovo

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Kosova Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) izjavio je u nedjelju da je inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu – propala, jer 50 posto plus jedan birač nije učestvovao na referendumu.

Prema njegovim riječima, glasalo je ukupno 253 ljudi.

U Leposaviću je glasalo 124 birača ili 0,91 posto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 posto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Severnoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 posto glasača, piše Radio Slobodna Evropa.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Sva biračka mjesta, njih 23, zatvorena su u nedelju, 21. aprila, u 19 sati.

I Mreža nevladinih organizacija Demokratija na delu ranije je saopštila da je mali interes za glasanje.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je u nedjelju, poslije zatvaranja biračkih mjesta, da je Kosovo građanima u opštinama na sjeveru "omogućilo da smijene aktuelne gradonačelnike i izaberu nove kroz proces opoziva".

"Međutim, građani uglavnom nisu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to je prvenstveno bilo zbog pritisaka iz Beograda od strane Srpske liste i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umiješala u izborni proces druge zemlje. Ponovo Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) nije održao riječ datu međunarodnim partnerima", navela je Osmani u objavi na mreži X.

Oslobođen zamjenik direktora Policije Kosova Dejan Janković

Oslobođen zamjenik direktora Policije Kosova Dejan Janković

Ona je istakla da je Kosovo "još jednom pokazalo zrelost, uzornu organizaciju i puno poštovanje svojih zakona i Ustava nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da izaberu svoje predstavnike".

Kako je naglasila, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahtjeva EU.

"Nepravedne mjere protiv Kosova moraju biti ukinute odmah", poručila je predsjednica Kosova.

Državno tužilaštvo Kosova je u nedjelju izvijestilo da je pratilo tok referenduma.

Tomas Šunjog, ambasador Evropske unije na Kosovu, je sa 60 posmatrača takođe pratio glasanje na sjeveru Kosova, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova je rano u nedjelju morala da pronađe alternativne lokacije za biračka mjesta, jer obrazovne institucije, koje u četiri opštine na sjeveru Kosova rade u sistemu Srbije, nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Budući da je glasanje 21. aprila prošlo bez uspjeha, gradonačelnici ostaju na vlasti, a nova inicijativa za njihovu smjenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Većinsko srpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ne prihvata albanske gradonačelnike.

Albanski gradonačelnici su na vlast došli jer je Srpska lista pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023. koji su organizovani pošto su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022. na inicijativu te stranke.

Ta partija je, u međuvremenu, zatražila nove izbore i podržala peticiju građana za smjenu gradonačelnika, da bi 7. aprila saopštila da na glasanju za smjenu gradonačelnika neće učestvovati.

Glasanje 21. aprila se organizovalo na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova izdala posle pritiska međunarodne zajednice da raspiše nove izbore u opštinama na sjeveru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije